‘Die heerlijke geur zorgde voor een minimum aan euforie’
Patiënt Dirk vult elke dag een vragenlijst in over de aromatherapie

Sinds enkele weken ruikt het bijzonder lekker op de afdeling hematologie in het UZA. Dat komt omdat ze er aromatherapie uittesten bij patiënten die een zware behandeling ondergaan. De aangename geur kan stress verminderen en mogelijks ook pijn en misselijkheid verlichten. De eerste patiënt die het uittest, is alvast tevreden.

De aromaverstuiver op de kamer van patiënt Dirk draait op volle toeren. Telkens wanneer hij bezoek krijgt, krijgt hij complimentjes over de heerlijke geur die in zijn kamer hangt. Dirk is de eerste patiënt die aromatherapie krijgt in het UZA. “Ik mocht zelf kiezen hoe vaak de verstuiver werkt, dus laat ik hem gewoon dag en nacht aanstaan, dan ruikt het hier altijd fris”, vertelt Dirk. “Intussen ben ik eraan gewend, maar toen ik de geur voor het eerst rook, vond ik dat echt heerlijk, ongelofelijk plezant zelfs. En nu, telkens wanneer ik van een onderzoek terug mijn kamer binnenkom, dan ervaar ik opnieuw dat leuke gevoel.”

Dirk heeft acute leukemie en verblijft enkele weken in het UZA voor een allogene stamceltransplantatie. Dat is een zware behandeling waarbij hij stamcellen krijgt van een andere persoon, in combinatie met chemotherapie. Hij moest ook een tijdje in isolatie omdat zijn afweersysteem ernstig verzwakt was. Bovendien zijn er heel wat bijwerkingen, zoals zware vermoeidheid, pijn, stress en misselijkheid. “Dat was enorm zwaar”, getuigt Dirk. “Medicatie helpt dan niet altijd, maar die aromatherapie zorgde toch voor een minimum aan euforie. Dat ik er vrolijk van werd, kan ik moeilijk beamen, omdat ik natuurlijk nog steeds ziek ben. Maar ik heb er toch baat bij gehad op mentaal vlak.”

Positief ondersteunend effect

Momenteel heeft de dienst hematologie één aromaverstuiver ter beschikking die één patiënt kan gebruiken tijdens zijn volledige ziekenhuisverblijf. Via een vragenlijst houden ze bij welk effect de therapie heeft op de patiënt, zowel op emotioneel als op fysiek vlak.

“We hebben de verstuiver kunnen aankopen met de steun van Stichting tegen Kanker. Er zijn wetenschappelijke studies gebeurd die aantonen dat geurtherapie met etherische oliën een positief ondersteunend effect kan hebben op het herstel van kankerpatiënten”, vertelt verpleegkundige Jolien De Meutter.

Het idee ontstond uit een opdracht die De Meutter moest maken in kader van een masteropleiding. “Daarbij moesten we als team een project opzetten waarbij nog verbetering mogelijk is in onze zorg. Tijdens zware behandelingen geven patiënten soms aan dat ze niet nog extra medicatie willen maar het gewoon willen volhouden. Dan kunnen we eigenlijk niet zo veel meer doen. De aromatherapie zou daar wél nog een verschil kunnen maken.”

Rozemarijn en bergamot

De verpleegkundigen bevragen ook andere patiënten die geen aromatherapie krijgen, om te kunnen inschatten of het wel degelijk effect heeft. Tot het einde van dit jaar loopt het als een proefproject. Zijn de resultaten positief, dan is het mogelijk dat ze nog meer verstuivers aankopen.

“Dan kunnen we misschien ook meer geuren aanbieden. Nu kozen we voor een mix van bergamot, vijgen, jasmijn, rozemarijn, muskus, cederhout en kokos. Maar wat je graag ruikt, is natuurlijk heel persoonlijk. Idealiter zouden onze patiënten zelf hun geur in de toekomst kunnen uitkiezen”, aldus De Meutter.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op