Zorg

Zorgpartners tegen corona: 'Niemand staat er alleen voor'

december 2020

De ingrijpende coronacrisis wakkert samenhorigheid en cocreatie in de zorg aan. Om patiënten ook vanop afstand te helpen, raken digitale oplossingen zoals telemonitoring versneld ingeburgerd. Huisartsen, thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra ondersteunen elkaar sterker dan ooit.

Lees meer...

Geplaatst onder kwaliteit, uza algemeen

DNR-code: keuzes rond het levenseinde: 'Moeilijke knopen hakken we samen door'

december 2020

Willen we aan het einde van ons leven weinig zinvolle behandelingen ondergaan? Wie bepaalt wat zin heeft en hoe gebeurt dat? ‘Bij die evenwichtsoefening speelt de DNR-code een cruciale rol’, zegt Rudy Baumans, hoofdverpleegkundige neurologie. ‘Samen met de patiënt proberen we altijd tot een beslissing te komen die door iedereen wordt gedragen.’ We spraken met de teams van neurologie en intensieve neonatologie van het UZA.

Lees meer...

Geplaatst onder neurologie, neonatologie, uza algemeen

'Ook in een coronacrisis horen patiënten aan het roer te staan'

augustus 2020

Hoe heeft het UZA de voorbije maanden de coronacrisis getrotseerd? Wat weten we intussen over het virus en welke lessen trekken we uit de voorbije periode? Begin juli, vlak voor het virus lokaal heropflakkerde, staken we ons licht op bij medisch directeur prof. dr. Guy Hans en microbioloog prof. dr. Herman Goossens.

Lees meer...

Geplaatst onder intensieve zorg, immunologie

Hart voor ouderen: eigen dagkliniek en 24 bedden voor geriatrie

augustus 2020

Op 25 mei ging het dagziekenhuis voor geriatrische patiënten van start en op 2 september opende de acute verpleegafdeling geriatrie. De vaak complexe problematiek van oudere patiënten vraagt immers een specifieke aanpak.

Lees meer...

Geplaatst onder geriatrie, oudere patiënten

Orgaandonatie en geloof: het taboe doorbroken?

augustus 2020

In bepaalde geloofsgemeenschappen heerst tot op vandaag een taboe rond orgaandonatie - dat stellen zowel patiënten als transplantatieteams vast. Net daarom is iedereen goed informeren over hoe orgaandonatie werkt zo belangrijk. 

Lees meer...

Geplaatst onder transplantaties