In slaap op de Antwerpse ring

Marc Willemen is niet-medisch coördinator van het Centrum voor Slaap- en Waakonderzoek. Hij herinnert zich nog heel goed een vrachtwagenchauffeur die zich afvroeg waarom hij zo slaperig was overdag.

‘Het was echt een doorsnee vrachtwagenchauffeur. Hij was naar ons doorverwezen omdat hij overdag zo slaperig was en ook last had van verminderde concentratie, wat in zijn beroep natuurlijk een groot risico is. Ik vergeet nooit de anekdotes die hij vertelde om zijn slaperigheid te illustreren. Zo moest hij eens van Breda richting Brussel rijden. Pas in Gent besefte hij dat hij verkeerd zat. Op automatische piloot door de Kennedytunnel … Maar dat was nog niet alles. Op een keer reed hij op de Antwerpse ring. Hij moet in een lichte slaap zijn gesukkeld, want hij hallucineerde dat er voor hem plots een groot schip stilstond midden op de autostrade. Dan moet hij wakker geworden zijn, want als reactie gooide hij de remmen dicht, tot hij stilstond. Geen schip te zien natuurlijk.

‘De man bleek na onderzoek in ons centrum te lijden aan slaapapneu, een veel voorkomende aandoening waarbij de ademhaling stopt tijdens de slaap. We hebben hem kunnen helpen. Hij was uiteindelijk heel blij dat hij de stap naar het slaapcentrum had gezet. Wij ook, want door die chauffeur te helpen, hebben we mogelijk een ernstig ongeval voorkomen.

Heel wat mensen lijden aan een slaapaandoening zonder het zelf te weten. Een goeie raad: zoek hulp bij overmatige slaperigheid en verminderde concentratie, want de impact en mogelijke gevolgen zijn niet te onderschatten.’

Info: Slaapcentrum UZA T 03 821 38 00

 

Bron: maguza.be