Medisch

INNOCENS: vroeggeboren baby's slimmer monitoren

april 2021

Een digitale assistent trainen zodat hij de klok rond over vroeggeboren baby’s waakt en bloedstroominfecties voorspelt: dat is de ambitie van het project iNNOCENS. Het model is klaar voor de testfase.

Lees meer...

Geplaatst onder neonatologie

Klinisch onderzoek: 'Ik geef mijn jawoord heel bewust'

april 2021

Zonder patiënten die deelnemen aan studies kunnen onderzoekers geen nieuwe therapieën ontwikkelen. Logisch dus dat ze patiënten nauw bij onderzoeken betrekken en hun een strikte bescherming garanderen. ‘Artsen wegen de baten en risico’s tot in detail voor je af’, zegt UZA-­patiënt en studiedeelnemer Roger. ‘Ik zie mijn deelname als een zeer waardevolle kans.’

Lees meer...

Geplaatst onder endocrinologie diabetologie en metabole ziekten, klinisch onderzoek

MRNA, een oude bekende van het UZA

april 2021

Er is heel wat geschreven over de korte tijd waarop de COVID-vaccins werden ontwikkeld en over de mRNA-technologie die de spil vormt van de vaccins van Pfizer/BionTech en Moderna. Maar mRNA-vaccins zijn geen nieuw gegeven, vertellen kankeronderzoekster prof. Evelien Smits en UZA-hematologe dr. Ann Van de Velde.

Lees meer...

Geplaatst onder hematologie, kanker, mrna, covid-19

De lente van het nog slimmere immuunsysteem

april 2021

De fase van massale vaccinatie in de pandemie is aangebroken. Hoe verliep het in het UZA? En kunnen de inspanningen en de technologie om tot de COVID-vaccins te komen, nog meer gaan betekenen voor onze onderzoekers en patiënten dan groepsimmuniteit voor de samenleving?

Lees meer...

Geplaatst onder longziekten, tropische geneeskunde, infectieziekten, vaccin, covid-19

Anicells geeft celtherapie stevige boost

december 2020

Anicells – een spin-off van het UZA en de Universiteit ­Antwerpen – heeft een fabricagevergunning ­gekregen voor geavanceerde geneesmiddelen op basis van celtherapie. Die worden gebruikt als immuuntherapie, onder meer tegen kanker.

Lees meer...

Geplaatst onder celtherapie