magUZA JANUARI 2018


DOSSIER KANKERBEHANDELING OP MAAT

 

Artikels

Medisch - Diagnose hersentumor: 'Ik wil zo snel mogelijk terug naar school'

Elk jaar krijgen in België 50 kinderen te horen dat ze een hersentumor hebben. Angelo (14) is een van hen. Hij vertelt over zijn behandeling en de emotionele roetsjbaan voor en na de operatie.

Lees verder

Medisch - Met allergie veilig op de operatietafel

Een allergische reactie tijdens een narcose is erg zeldzaam, maar kan wel ernstig zijn. De oorzaak vinden is vaak moeilijk. Dankzij de unieke expertise van de dienst allergologie kunnen de meeste patiënten nadien toch gewoon veilig hun operatie ondergaan.

Lees verder

Medisch - Deep brain stimulation: elektrode tegen parkinson

Parkinsonpatiënten die veel last hebben van spierstijfheid of overbeweeglijkheid, komen soms in aanmerking voor deep brain stimulation. Bij die ingreep wordt de storende hersenactiviteit afgeremd.

Lees verder

Gezond - Is zitten ongezond?

Is zitten het nieuwe roken? Almaar meer onderzoek wijst in die richting. Hier vind je alvast enkele goeie argumenten om minder te zitten én tips om vaker uit je luie stoel te komen.

Lees verder

Gezond - E-sigaret: dampen schaadt de gezondheid

Het is geen rook maar damp en komt in allerlei trendy smaakjes zoals chocolade, cola of karamel. De e-sigaret is razend populair, maar is het ook gezond? Vijf vragen aan toxicoloog prof. dr. Philippe Jorens en tabacoloog Dirk Quina.

Lees verder

Zorg - UZA behaalt Magnet-erkenning voor uitstekende zorg

Als eerste ziekenhuis in Europa heeft het UZA de internationale Magnet®-erkenning gekregen, wereldwijd de hoogste erkenning voor verpleegkundige zorg. Om die te behalen, moet een ziekenhuis aantonen dat het voortdurend inzet op verbetering, zowel qua patiëntentevredenheid als voor een hele reeks parameters.

Lees verder

Zorg - Te groot voor de kinderarts?

Van de kinderarts naar de specialist voor volwassenen: voor chronische patiënten is het een overgang met veel valkuilen. Overgangsraadplegingen of speciale begeleiding beperken de risico's tot een minimum.

Lees verder

Zorg - Medische kiosk: de test!

Voor de raadpleging zelf meten hoe het zit met je bloeddruk, je gewicht en het zuurstofgehalte in je bloed. Het kan via de medische kiosk in het UZA. Wij deden de test.

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - ASO of assistent?

Witjas van dienst - 'Patiënten vertellen mij veel'