Koud, kouder... verkouden!

Geen winter zonder hoestaanvallen, niesbuien en gesnotter. Hoe komt het toch dat we die vervelende verkoudheden vooral tijdens de wintermaanden krijgen? En wat doet u ertegen? Zeven uitspraken over verkoudheden op hun waarheidsgehalte getoetst.

U kunt verkouden worden door tocht of kou.

Niet waar. Een verkoudheid wordt altijd veroorzaakt door een virus. Dat we in de winter meer verkoudheden krijgen, heeft vermoedelijk te maken met het feit dat we dan vaker dicht bij elkaar zitten in slecht verluchte ruimtes. Toch is het niet uitgesloten dat ook koude en luchtvochtigheid een rol spelen bij luchtweginfecties. Mogelijk maakt de koude onze slijmvliezen kwetsbaarder voor virussen, waardoor we sneller een infectie oppikken. Maar dan nog is er een virus nodig om verkouden te worden.

Antibiotica helpen niet tegen een verkoudheid of griep.

Waar. Antibiotica bestrijden bacteriën. Aangezien een verkoudheid of griep door een virus wordt veroorzaakt, hebben antibiotica dus geen zin. Ze kunnen wel helpen als u bovenop uw verkoudheid of griep een bacteriële infectie krijgt. In dat geval voelt u zich almaar zieker, blijft de koorts aanhouden en kunnen er bijkomende symptomen optreden, zoals kortademigheid. Ga dan opnieuw langs bij uw huisarts.

Een verkoudheid moet u gewoon uitzieken.

Waar. Er bestaat geen medicatie die een verkoudheid sneller doet overgaan. Wel kunt u de symptomen bestrijden door bijvoorbeeld een keelspray te gebruiken of uw neus te spoelen met bijvoorbeeld een zoutoplossing. Verder moet u vooral extra goed voor uzelf zorgen met voldoende nachtrust, veel water en gezonde voeding. Dat is meteen ook de beste manier om u tegen verkoudheden te wapenen. Binnenblijven is niet nodig, uw huis goed ventileren juist wel. Zo worden ziektekiemen naar buiten gejaagd.

Wie hoest, haalt het best hoestsiroop in huis.

Niet waar. Hoesten is een natuurlijke reactie van uw lichaam om slijmen naar boven te brengen. In die zin moet u een hoest op zich niet behandelen. Hij verdwijnt meestal vanzelf nadat u uitgeziekt bent. Een hoestsiroop is dus niet nodig. Voor kleine kinderen kan zo’n middel wegens het verdovende effect zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Ook slijmoplossende middelen zijn niet nodig bij een gewone verkoudheid of griep. Hier hetzelfde verhaal: slijmvorming is een voorbijgaand ziekteverschijnsel en hoeft op zich niet te worden behandeld.

Een hoest die weken aansleept, is altijd ernstig.

Niet waar. Een langdurige hoest kan, maar hoeft niet ernstig te zijn. Vooral bijkomende symptomen – bijvoorbeeld moeheid, kortademigheid of koorts – kunnen erop wijzen dat er iets meer aan de hand is. Soms gaat het gewoon om een vervelende prikkelhoest. Vermoedelijk zijn uw luchtwegen dan geïrriteerd geraakt door heftig hoesten tijdens een eerdere verkoudheid. Die prikkelhoest kan blijven duren terwijl uw verkoudheid al lang voorbij is, soms zelfs zes tot acht weken. Vooral een temperatuurswissel, lachen of praten kunnen een aanval teweeg brengen. Heel storend, maar perfect onschuldig. Korte tijd puffen met corticoïde kan de ontsteking genezen.

Kinderen krijgen gemakkelijker een verkoudheid.

Waar. Doordat het afweersysteem van kleine kinderen nog niet volledig is ontwikkeld, zijn ze vatbaarder voor infecties van de luchtwegen. Daar komt nog bij dat kinderen vaker fysiek met elkaar in contact komen en het minder nauw nemen met hygiëne. Meestal gaat het om volkomen onschuldige infecties, die bovendien nodig zijn om het afweersysteem op te bouwen.

Rokers krijgen gemakkelijker een verkoudheid.

Waar. Onze luchtwegen zijn bekleed met trilhaartjes die voortdurend slijmen naar boven werken en zo een natuurlijke barrière vormen tegen ziektekiemen. Bij rokers werken die trilhaartjes minder goed, zodat ook hun afweer veel lager is. Daardoor krijgen ze gemakkelijker een infectie aan de bovenste luchtwegen en neemt die sneller ernstige vormen aan.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op