Gezond

Jas aan en naar buiten!

april 2021

In bomen klimmen, kampen maken, voetballen op het plein … Buiten spelen is niet alleen leuk voor kinderen, het is ook noodzakelijk voor hun ontwikkeling. Zelfs – of beter: vooral – tijdens de coronacrisis. 

Lees meer...

Geplaatst onder kindergeneeskunde, kinderpneumologie, kindercardiologie, preventie

'Sterker na fatale klap'

april 2021

Tegenwind maakt je vleugels sterker, hoor je vaak. Maar wat als het eerder een orkaan is en je bijvoorbeeld aan een auto-ongeval zware letsels overhoudt? ‘We ervaren elke dag hoe krachtig de menselijke geest is’, zegt traumapsychologe Ellen Decatte van het UZA. ‘Met een goede omkadering kunnen onze vleugels heel veel dragen.’

Lees meer...

Geplaatst onder trauma, psychologie, traumacenter

Telemonitoring: een app voor plasproblemen

december 2020

Dankzij nieuwe digitale techno­logie kunnen zorgverleners patiënten ook vanaf afstand opvolgen. In volle coronatijd schakelden urologen van het UZA over op telemonitoring voor problemen aan de lagere urinewegen. ‘Dat is comfortabeler voor de patiënt en het levert betere meetresultaten op’, zegt prof. dr. Gunter De Win.

Lees meer...

Geplaatst onder pijncentrum, verloskunde, urologie

Helm halveert risico: fiets zonder kopzorgen!

december 2020

Een autodeur zwaait plots open, je knalt er met je fiets tegenaan, gaat over de kop en loopt een hersenletsel op. Een fietshelm voorkomt zo’n ongeval niet, maar maakt de gevolgen wel minder ernstig.

Lees meer...

Geplaatst onder spoedgevallen, neurochirurgie

Sporten na kanker? Ga ervoor!

december 2020

Met andere (ex-)kankerpatiënten leren golfen? Of liever mountainbiken en bergbeklimmen? Met vier nieuwe sport­trajecten van het UZA kan het. Coaches en sportbuddy’s ­helpen patiënten om fysiek en mentaal grenzen te verleggen.

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie algemeen