Van vermageringspil tot epilepsie

In het UZA lopen op elk moment tientallen studies. Enkele actuele voorbeelden:

  • Op de dienst endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten loopt onder meer een studie naar een vermageringsgeneesmiddel op basis van lichaamseigen peptiden of eiwitten, bij diabetes en obesitas. Het gaat om een inspuiting die eerst dagelijks en later wekelijks wordt gegeven. Bedoeling is zowel gewichtsverlies als een betere suikercontrole te bekomen.
  • Een grote klinische studie binnen de dienst nefrologie test een alternatief afweeronderdrukkend medicijn bij niertransplantatiepatiënten. Gehoopt wordt dat het de afstotingsverschijnselen voorkomt zonder nierschade te veroorzaken.
  • De dienst neus-, keel- en oorziekten is wereldwijd bekend om zijn onderzoek naar neurostimulatoren als behandeling van obstructief slaapapneu, een vorm van snurken die gepaard gaat met ademhalingspauzes. De patiënt krijgt een soort van pacemaker ingeplant die in verbinding staat met de tongzenuw. Door die zenuw te stimuleren wordt voorkomen dat de keelholte dichtklapt.
  • De kinderneurologen van het UZA doen momenteel onderzoek naar het vroegere vermageringsmiddel fenfluramine als behandeling voor epilepsie. Verder lopen er neurologische studies naar Multiple Sclerose (MS), beroertes, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson bij volwassenen.
  • Binnen de dienst oncologie werd recent een nieuw geneesmiddel tegen darmkanker getest, bedoeld voor een specifieke groep uitbehandelde patiënten. Het medicijn, dat de vorming van nieuwe bloedvaten belemmert om zo de tumorgroei te stoppen, verlengt het leven van de patiënten in kwestie gemiddeld met een aantal maanden. 

 

Bron: maguza.be