Een warm hart kan levens redden

Tientallen kandidaat-bloeddonoren waren er begin dit jaar nodig om leukemiepatiënt Davy De Groot (28) aan een levensnoodzakelijke behandeling te helpen. Een van hen was Rosette Moscato (51). ‘Toen ik de oproep kreeg, ben ik meteen in actie geschoten.’

Sommige patiënten met leukemie of een andere bloedziekte maken zo weinig witte bloedcellen aan dat een banale infectie hen fataal kan zijn. Meestal is dat op te vangen met medicatie, maar uitzonderlijk kan een patiënt alleen overleven als hij dagelijks witte bloedcellen krijgt.

‘Het probleem is dat witte bloedcellen niet in voorraad zijn’, zegt UZA-hematologe dr. Ann Van de Velde, medisch directeur van de collectie-eenheid. ‘Na afname moet je ze binnen de dag toedienen. Dat betekent dat er elke dag een donor moet klaarstaan. Doordat elke vrijwilliger maximaal twee keer mag doneren en de selectievoorwaarden nog veel strenger zijn dan bij een gewone bloedgift, moet je al gauw tientallen kandidaten screenen om er genoeg over te houden.’ De behandeling duurt doorgaans twee à zes weken. Meestal herstelt de aanmaak van witte bloedcellen zich daarna spontaan of ondergaat de patiënt een beenmergtransplantatie.

Oproep via Facebook

Ook Davy’s toestand was begin dit jaar zo kritiek dat een behandeling met witte bloedcellen onvermijdelijk leek. Vriendin Nathalie sprak dan ook zo veel mogelijk vrienden en familie aan. Toen Rosette Moscato het verhaal hoorde, liet ze haar hart spreken. ‘Ik kende Davy niet, maar hoorde van de oproep via een nicht die bevriend is met het koppel. Ik bood mij zo snel mogelijk als donor aan op de dienst hematologie. Helaas kwam ik niet in aanmerking. Ik maakte echter van de gelegenheid gebruik om de nodige informatie te verzamelen en plaatste vervolgens een oproep op mijn website.’ Haar nichtje porde haar vrienden via Facebook aan om naar de website te surfen, wat op de piekdag tot 123 bezoeken leidde.

Uiteindelijk boden zich voldoende kandidaat-donoren aan voor Davy. Op het laatste nippertje werd de behandeling echter afgeblazen doordat de productie van zijn witte bloedcellen zich spontaan had herpakt. ‘Telkens als we zo’n behandeling moeten inlassen, houden we ons hart vast’, bekent Van de Velde. ‘Zullen we wel genoeg donoren vinden? Altijd opnieuw blijken er echter in de naaste omgeving van de patiënt genoeg enthousiaste mensen te zijn die willen helpen.’

Info dienst hematologie, T 03 821 32 50
 

Bron: maguza.be