Zorg

Interculturele bemiddeling: klare taal

Juli 2009

Dat dokters al eens goochelen met moeilijke woorden, is eigen aan het vak. Vaak volstaat een vragende blik om spontaan meer uitleg te krijgen. Maar wat als dokter en patiënt ook effectief een andere taal spreken? In zulke situaties springt de intercultureel bemiddelaar in de bres.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

Steun in zware tijden

April 2009

Tijdens een ziekenhuisverblijf gaan mensen vaak meer nadenken over zingeving en levensvragen. In het UZA kunnen patiënten een gesprek aanvragen met een levensbeschouwelijk begeleider. Dat kan een priester of pastoraal werker zijn, maar net zo goed een imam, rabbijn of andere spirituele begeleider.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

Low-care nierdialyse: iets minder ziekenhuis

April 2009

Het liefst hadden ze geen dialyse nodig, maar als het dan toch moet, dan graag in een aangename omgeving. Nierdialysepatiënten die geen acute medische zorg nodig hebben, kunnen in het UZA terecht in het nieuwe low-care centrum. ‘Er wordt hier veel gebabbeld en gelachen’, zegt patiënte Magda.

Lees meer...

Geplaatst onder nefrologie

Mecenaatsfonds: schenkingen redden levens

April 2009

Jaarlijks ontvangt het UZA via het mecenaatsfonds zo’n 500.000 euro aan giften. Die inkomsten zijn meer dan een welkom extraatje. ‘Zonder het mecenaatsfonds zouden we sommige levensreddende behandelingen niet kunnen aanbieden’, zegt Johnny Van der Straeten, gedelegeerd bestuurder van het UZA.

Lees meer...

Geplaatst onder mecenaatsfonds

Vrijwillig in het ziekenhuis

Januari 2009

De dienst patiëntenbegeleiding is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. 'We mikken op mensen met een groot hart, maar ook met levenservaring en sterke schouders. Hun belangrijkste taak? Tijd en aandacht hebben voor de patiënt', zegt Nora Lens, coördinator van de vrijwilligerswerking.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding