Meningitis

Wat is meningitis?
Meningitis of hersenvliesontsteking is een ziekte waarbij een bacterie of virus de vliezen rond de hersenen aantast. De ziektekiem nestelt zich meestal eerst in de keel. Vandaaruit dringt hij geleidelijk de hersenvliezen binnen. Besmetting gebeurt doorgaans via speeksel of rechtstreeks contact.

Wat zijn de symptomen?
Symptomen van een klassieke bacteriële meningitis zijn hoge koorts, hoofdpijn, braken, spierpijn, nekpijn en nekstijfheid. Als het om een agressieve bacterie zoals meningokokken gaat, kunnen er ook onderhuidse bloedingen ontstaan. Die gaan gepaard met blauwe of rode stipjes op de huid die je niet kunt wegduwen. Bij baby's puilt de fontanel - de plaats op het hoofd waar de schedelbeenderen nog niet vergroeid zijn - soms uit. Hersenvliesontsteking komt in verhouding vaker voor bij baby's, kleine kinderen en tieners, maar de ziekte kan op elke leeftijd toeslaan.

Waarom is de ziekte zo gevaarlijk?
Een getroffen persoon kan in een paar uur tijd doodziek worden. De hersenvliezen raken ontstoken, soms met abcesvorming. Daardoor neemt de druk op de hersenen toe, wat kan leiden tot verminderd bewustzijn, coma, stuipen en uiteindelijk zelfs de dood. Door de ontsteking kan ook de doorbloeding van de hersenen in het gedrang komen. Dat kan zich vertalen in blijvende handicaps als doofheid, verlamming, mentale achterstand of chronische epilepsie. Daarom is het zo belangrijk om bij het minste vermoeden van hersenvliesontsteking ogenblikkelijk hulp te zoeken.

Hoe wordt meningitis behandeld?

De bacteriële vorm is heel goed te behandelen met antibiotica, op voorwaarde dat je er op tijd bij bent. Eventueel opgelopen hersenschade kun je niet ongedaan maken. Virale meningitis is doorgaans minder ernstig.

Kan iemand de ziekte nog krijgen als hij gevaccineerd is?

Ja, want de bestaande vaccins beschermen niet tegen alle vormen van meningitis. Alert zijn blijft dus de boodschap.

Info: dienst pediatrie, T 03 821 32 51

Bron: maguza.be