Vrees niet, ik heb een getuigschrift

Wordt het leven steeds gevaarlijker? Neen, maar toch zijn angst en risicoaversie vandaag meer geworden dan een emotionele reactie op gevaar. Angst is een algemene culturele visie geworden, het risicobewustzijn groeit explosief en het vermijden van risico’s wordt een leefregel. Ook in de gezondheidszorg is vaak onnodige paniek over mogelijke epidemieën niet te stuiten en volgen de medische syndromen elkaar op als kledingcollecties. Wetenschap op zich wordt als bedreigend ervaren: de nieuwe deeltjesversneller van de CERN in Genève zou wel eens een zwart gat kunnen doen ontstaan, waardoor heel de wereld in een scheur in het heelal verdwijnt. En als het ziekenhuis het Centrum voor Medische Genetica twee kilometer verderop wil onderbrengen, staat de buurt op stelten.

Een bijscholing in wat?  

Ondertussen groeit de alternatieve geneeskunde. Beloftes over wonderlijk welzijn en mirakelgenezing groeien uit tot een mega-industrie. Tientallen ‘therapieën’ worden aan miljoenen ‘patiënten’ verkocht, van reflexologie en herbalisme tot aromatherapie en homeopathie.
Om de risico’s onder controle te houden is men in Engeland overstag gegaan door een Raad voor Complementaire en Natuurlijke Gezondheidszorg op te richten. Deze Raad moet toezicht houden op de risico’s van alternatieve therapie voor de volksgezondheid. Beroepsverenigingen van alternatieve genezers die aantonen dat ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben en eigen bijscholingen organiseren, kunnen er erkend worden. Maar wat stelt een bijscholing in astrologie of homeopathie in godsnaam voor?

Mediums en guru’s  

Het grootste gevaar van dit soort van erkenningen is dat het publiek ze begrijpt als een erkenning van de effectiviteit van de behandelingen, tegen alle wetenschappelijke onderzoeksresultaten in. De volgende stap is dat alternatieve kwakzalvers zichzelf dokter beginnen te noemen. Maar optimisme is een morele plicht: door besparingen in de gezondheidszorg zal de overheid nooit in staat zijn kwakzalverij ook terugbetaalbaar te maken.
Mediums en guru’s moeten dus gewantrouwd worden. Caravaggio maakte ons dat vier eeuwen geleden al duidelijk met ‘De waarzegster’ die een jongeman van zijn ring berooft. Vandaag is het niet anders: hoed u voor de charlatans, niet voor de wetenschap.

Johnny Van der Straeten
Gedelegeerd bestuurder

Bron: maguza.be