Vijftien jaar multidisciplinaire stemkliniek gevierd met nieuw boek over stemstoornissen

19 feb 2008

De Multidisciplinaire Stemkliniek van het UZA bestaat dit jaar 15 jaar. In dit jubileumjaar publiceren de logopedisten en NKO-artsen van de stemkliniek het boek Stemstoornissen. Handboek voor de klinische praktijk.

Ruim 15 jaar geleden startte de dienst NKO van het UZA met een multidisciplinaire stemkliniek. Enkele jaren later volgden de postacademische vormingscycli waaraan zowat 500 professionals participeerden. Uit die contacten bleek de grote nood aan een klinisch georiënteerd handboek dat NKO-artsen en logopedisten ondersteuning biedt bij het stellen van een juiste diagnose en helpt bij het nemen van de juiste therapeutische beslissingen.

Stemstoornissen. Handboek voor de klinische praktijk (ISBN 978-90-441-2125-4) is een multidisciplinair werk waaraan 3 logopedisten en 2 NKO-artsen werkten, een unicum in het Nederlandse taalgebied. Het boek is geschreven van uit een ervaringsgerichte attitude, maar met een duidelijk wetenschappelijk referentiekader. Zo wordt er o.m. een apart hoofdstuk gewijd aan evidence based practice, inmiddels een vaste waarde in de geneeskunde maar nog steeds in zijn kinderschoenen voor wat het domein 'stem' betreft.

Het boek wordt op 20 februari voorgesteld aan professionals tijdens een Academisch Zitting in het UZA.