UZA-verpleegkundige krijgt internationale DAISY award

25 jun 2019

De internationale DAISY Award erkent en beloont verpleegkundigen voor hun buitengewone zorg, hun empathisch vermogen en klinische vaardigheden. De Amerikaanse oprichters Bonnie en Mark Barnes richtten de DAISY Foundation op ter nagedachtenis van Patrick Barnes. Deze laatste overleed op 33-jarige leeftijd aan een auto-immuunziekte. Zijn familie raakte erg onder de indruk van de zorg en het medeleven van het verzorgend personeel dat ze verpleegkundigen over de hele wereld wilden bedanken met deze award. Voor de eerste uitreiking in België kwamen Bonnie en Mark speciaal naar Edegem.

“We spelen sinds vier jaar met het idee om deze award ook in het UZA uit te reiken. Om onze verpleegkundigen te houden, is het belangrijk ze ook te appreciëren. Het geven van positieve feedback wordt te vaak vergeten. Deze uitreiking is één van de initiatieven die onze werkgroep voor een positieve werkomgeving onderneemt. Er volgt nog meer, want we gaan ook teams die goed samenwerken, in de kijker zetten”, vertelt Paul Van Aken, directeur Patiëntenzorg.

Met de onderscheiding wordt de job van verpleegkunde in een positief daglicht gezet. “Er wordt veel bericht over het tekort aan personeel en dat is ook de werkelijkheid. Maar door zelf onze aantrekkingskracht en die van het beroep in de kijker te zetten, willen we met een positief verhaal komen. Ondanks het personeelstekort in ons land kan het UZA draaien zonder het inschakelen van interims. Dat betekent toch iets.”

De award wordt toegekend op basis van getuigenissen die patiënten en hun familie geven over hun verblijf in het ziekenhuis. Saskia kreeg een mooie reactie van een moeder die tweemaal kort achtereen met haar baby op Intensieve Zorgen terechtkwam. “Saskia stelde ons helemaal gerust. We konden altijd bij haar terecht. Ze heeft een zeer warm hart en we hadden blindelings vertrouwen in haar”, luidde een deel van de getuigenis. De werkgroep Positieve Werkomgeving beoordeelde alle reacties en gaf Saskia unaniem de award.

“Ik ben zeer vereerd en er zelfs even niet goed van. Het geeft uiteraard een goed gevoel, maar ik doe uiteindelijk gewoon mijn job. Ik moet ook de rest van onze afdeling erbij betrekken want zonder de andere medewerkers kan ik dit niet. Ook zij leveren prachtig werk”, reageert Saskia.

Ouders

Saskia is ondertussen een vaste waarde op de dienst Intensieve Zorgen. “Ik werk nu negentien jaar in het UZA en altijd op dezelfde dienst. Verpleegster worden, was van in mijn kinderjaren al mijn droomjob. Je moet er ook een passie voor hebben, anders hou je het niet vol. De grootste voldoening haal ik uit de zorg voor de patiënten. Door de aanwezigheid van de dienst Pediatrie in ons ziekenhuis, heb ik vaak ook contact met de ouders van zieke kinderen. Dat kan emotioneel soms zwaar zijn, maar daarvoor zijn we een team. We kunnen altijd bij elkaar terecht”, besluit Saskia. Het UZA zal voortaan ieder kwartaal de DAISY Award uitreiken.

Bron: GVA