Kwart peuters speelt meer dan 3 uur per dag met tablet

28 nov 2017

Horen puzzelen, verstoppertje spelen en verkleedpartijtjes binnenkort tot het collectieve geheugen? Steeds meer peuters en kleuters hebben buiten spelen ingeruild voor app's, filmpjes en nog meer swipen. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat een kwart van de kleuters meer dan drie uur per dag aan een scherm gekluisterd zit. De gevolgen zijn nochtans niet min: minder beweging, een gebrekkige motoriek en slaaptekort. “Als je na een dag op de schoolbanken meteen weer op de sofa kruipt, krijg je vanzelf problemen.”

Kleuren, stempelen, schilderen en nu dus ook swipen. Peuters en kleuters zijn steeds moeilijker weg te slaan bij het glimmende schermpje van onze smartphone of de leuke deuntjes uit de speaker van een tablet. Een kwart van de peuters zit meer dan drie uur per dag achter een tablet of spelcomputer. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse professor Peter Nikken, verbonden aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle.

“Volgens de internationale norm is drie uur per dag behoorlijk veel”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. “Het is belangrijk dat het kind voldoende pauze neemt en tussendoor ook eens met wat anders speelt. Drie uur na elkaar naar een beeldscherm staren, is wel van het goede te veel.”

Totaalverbod?

Een totaalverbod op tablets voor jonge kinderen gaat volgens De Bruyckere te ver. “De American Academy of Pediatrics adviseert om peuters niet en kleuters beperkt met een tablet te laten spelen, maar zover zou ik niet willen gaan. Het hangt wat van kind tot kind af. Cruciaal is dat je kind voldoende blijft bewegen. Observeer je kind terwijl het met de tablet aan de slag is. Als je merkt dat je kind overprikkeld raakt of geen sociaal contact meer zoekt, is het tijd om in te grijpen.”

Volgens de Nederlandse onderzoeker Peter Nikken is het niet verkeerd om kinderen vroeg kennis te laten maken met tablets en smartphones. “Zo kunnen ze makkelijker wennen aan onze moderne samenleving. Maar op een tablet kun je niet leren hoe je binnen de lijntjes moet kleuren. Voor de motorische vaardigheden van een kind is het beter dat hij op papier kleurt, dan ontwikkelen de vingerbewegingen zich beter.”

Slechter slapen

Peuters die uren met een tablet in de weer zijn, bewegen niet alleen minder. Ze kunnen tegelijk ook moeilijk de slaap vatten. “Door het felle licht van de beeldschermen neemt de productie van melatonine - het slaaphormoon - af”, legt Stijn Verhulst, slaapexpert van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen uit. “Vooral wie in de avonduren nog mails checkt, filmpjes kijkt of aan het gamen is, slaapt minder goed. Dat effect zien we vooral bij pubers, maar speelt ook bij jonge kinderen. Wie een ernstig slaaptekort heeft, kijkt één tot twee uur voor het slapengaan best geen tv meer. Daarom raden we ouders ook aan om een tv of computer in de kinderkamer niet toe te laten.”

Moeten ouders ook zelf niet het goede voorbeeld geven en hun smartphone en tablet wat vaker aan de kant leggen? “Dat is moeilijk, omdat die toestellen zo alomtegenwoordig zijn”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. “Probeer je kind uit te leggen waarom je de tablet gebruikt. Dat je hem soms nodig hebt voor je werk en op een ander moment als entertainment.”

“De tendens is inderdaad moeilijk af te remmen”, vult kinesist Bart Moors aan. “Ik adviseer ouders om een actieve hobby te zoeken voor hun kind. Stuur ze naar de jeugdbeweging of de sportclub. Ze zitten al een hele dag op de schoolbanken en als ze thuis dan ook nog met een tablet op de sofa kruipen, krijg je vanzelf problemen.”

Yannick CAMS ■

Bron: Het Belang van Limburg