Hartstudie over optimale dosis duursporten voor 45-plussers

19 okt 2018

UZ Leuven, UZ Antwerpen en Hartcentrum Hasselt van het Jessa ziekenhuis zoeken 2 000 mensen voor de Master@heart-studie

Het onderzoeksproject Master@heart gaat na wat de gevolgen zijn van jarenlange sportbeoefening op het hart bij mensen ouder dan 45. Experten uit drie Belgische ziekenhuizen onderzoeken zowel de positieve als negatieve gevolgen van intensieve duursport op het hart. Doel is om de alsmaar groeiende groep mensen die op oudere leeftijd willen sporten een antwoord te kunnen bieden op de vraag hoe ze verantwoord kunnen sporten. UZ Leuven, UZ Antwerpen en het Hartcentrum Hasselt van het Jessa ziekenhuis zoeken samen 2 000 sporters en niet-sporters voor een grootschalige studie.

Hoeveel moet of mag je sporten om hartklachten door aderverkalking te vermijden? Kan je te veel of op een foute manier sporten en zo niet optimaal profiteren van de beschermende effecten van duursport? Dat zijn de vragen die het onderzoeksproject Master@heart wil onderzoeken gedurende de volgende 3 jaren. Via een online vragenlijst zullen de onderzoekers 2 000 vrijetijdssporters ondervragen. Daarin zoeken ze drie types: personen ouder dan 45 jaar die al heel hun leven sporten, 45-plussers die later gestart zijn met sporten en niet-sportende leeftijdsgenoten.

Uit de 2 000 personen zullen 200 personen per categorie, in totaal 600, willekeurig uitgenodigd worden om deel te nemen aan een meer diepgaande studie. Deze personen zullen een uitgebreid onderzoek van het hart ondergaan. De kandidaten zullen naast een rust- en inspannings-elektrocardiogram ook een coronaire CT-scan krijgen om eventuele verkalking van de kransslagaders op te sporen.

Dr. Guido Claessen (UZ Leuven): “Dit onderzoek wil nagaan wat het effect is van jarenlange intensieve sport op het hart. Het is een ambitieus project waarvoor we samenwerken met een team van cardiologen, radiologen en inspanningsfysiologen uit drie verschillende centra. Het onverwachts overlijden van atleten met een hartprobleem krijgt altijd veel aandacht in de pers en roept vragen op die niet zomaar eenduidig beantwoord kunnen worden. Mensen gaan zich afvragen of sporten nog wel gezond is. Met deze studie willen we daar een wetenschappelijk antwoord op geven.”

Sven Nijs, peter van het onderzoeksproject: “Grote sportevents worden steeds populairder. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Maar het is belangrijk dat de mensen zich optimaal voorbereiden op zo’n uitdaging en dat ze op een gezonde manier sporten. Daarom sta ik volledig achter dit onderzoek.”

Op 18 oktober werd het Master@Heartproject gepresenteerd door de onderzoekers in het Sven Nys Cycling Center.

Over duursporten

Duursport is een verzamelbegrip voor sportactiviteiten waarbij een inspanning langdurig wordt volgehouden. Hieronder vallen activiteiten zoals meer dan een half uur hardlopen of meer dan één uur fietsen waarbij de uithouding op de proef wordt gesteld. Het begrip duursport staat in contrast met meer explosieve sporten die korte heftige inspanningen vragen, zoals sprinten of gewichtheffen. In Master@Heart wordt specifiek gefocust op duursport omdat de belasting op de hartspier groter is dan deze van andere types sportieve inspanningen. Wielrenners of triatleten die meer dan 10 uur per week sporten en lopers of roeiers die meer dan 6 uur per week sporten komen in aanmerking voor de studie. Verder zoeken we ook een groep van gezonde personen die minder dan 3 uur per week sporten.

Hoe deelnemen aan Master@Heart?

Op de website www.masteratheart.be kun je je inschrijven om deel te nemen aan het onderzoek. De onderzoekers zullen ook via de website het publiek op de hoogte houden van de onderzoeken en resultaten en eventuele evenementen aankondigen.