Allemaal allergisch

23 dec 2014

Het gebruik van allergiemedicijnen is in enkele jaren tijd met bijna 70 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het RIZIV. 'Allergieën worden nog steeds stiefmoederlijk behandeld, terwijl we op een epidemie afstevenen', benadrukt expert Didier Ebo (UZ Antwerpen).

Het RIZIV betaalde in 2005 bijna 108 miljoen dagdosissen van allergiemedicijnen terug. In 2013 liep dat op tot 182 miljoen dosissen, een stijging van 68 procent. De kost steeg in die periode van 27 miljoen euro tot bijna 41 miljoen euro. Dat is een toename van bijna 49 procent. In dit geval gaat het enkel om medicijnen die gebruikt worden bij allergieën. Allergiemedicatie die ook voor andere indicaties voorgeschreven wordt - verkoudheden, slaapproblemen... - zitten niet in deze cijfers. Het gaat dus slechts om een fractie van het totaal.

Professor Didier Ebo, allergoloog aan het UZ Antwerpen, is niet verbaasd. "Als je het vergelijkt met dertig, veertig jaar geleden is de stijging enorm", vertelt hij. "Allergie wordt dé epidemie van de 21ste eeuw."

Volgens de prof krijgt een op de vier mensen er ooit mee te maken. "Dat staat niet in verhouding met het onderzoek naar de materie", benadrukt Ebo. "In ons land houden hoogstens tien mensen zich ermee bezig, terwijl het om een kwart van de patiënten gaat. Allergieën worden nog steeds stiefmoederlijk behandeld."

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, de zogenaamde allergenen. Dat kan gaan om stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van de huisstofmijt of bestanddelen van voedsel. "Vooral voedselallergieën zitten in de lift", zegt Ebo.

Kinderallergologe Margo Hagendorens (UZ Antwerpen) beaamt. "Kinderen die geen pinda's, vis, enzovoort kunnen verdragen. Vroeger kwam dit sporadisch voor. Nu kampt zowat 40 procent van mijn patiënten ermee. Een echte verklaring heb ik niet."

Wat een allergie veroorzaakt, is nog steeds niet duidelijk. "Sommigen beweren dat het komt omdat we té hygiënisch zijn", zegt Hagendorens. "We worden geboren met een immuunsysteem dat geneigd is om allergisch te reageren. Het is belangrijk dat we tijdens onze eerste levensmaanden blootgesteld worden aan microben en bepaalde infecties. We moeten dus niet panisch reageren als een baby een koekje opeet dat op de grond is gevallen. Maar het betekent natuurlijk niet dat we kinderen niet meer moeten wassen. Hygiëne blijft belangrijk."

De vervuiling zou eveneens een invloed hebben. "Onderzoek heeft aangetoond dat dieselpartikels de boompollen agressiever maken", zegt de experte. "Maar hoe dan ook zijn er nog heel veel vragen. Verder onderzoek zal daarover uitsluitsel moeten geven."

Ook andere voedingsgewoontes zouden een rol spelen. Aten we dertig jaar geleden nauwelijks kiwi's, dan maken ze nu integraal deel uit van de Belgische menu. En zijn er dus meer mensen allergisch aan. "Al verklaart dat niet alles", zegt Hagendorens. "Waarom kunnen opeens zoveel kinderen geen hazelnoten meer verdragen? We eten al jaren hazelnotenpasta. Als het gaat over de oorzaken van allergieën moeten we eerlijk toegeven dat we het nog steeds niet weten."

Wel zeker is dat de ene allergie de andere kan veroorzaken. Een gevoeligheid aan stuifmeelpollen kan op termijn een voedselallergie teweegbrengen. Wie allergisch is aan cannabis - geen onbelangrijk probleem volgens specialist Ebo - kan moeite krijgen met bepaalde groeten en fruit.

"In de jaren 90 zagen we bijvoorbeeld een enorme toename van latex-allergie", zegt Ebo. "Door de opkomst van hiv en hepatitis B is dat product populairder geworden. Meer mensen gebruikten condooms, meer artsen latex-handschoenen. Gevolg: meer allergieën."

Allergie moet hoger op de agenda volgens de experts. Hagendorens: "Het gaat om meer dan een loopneus. Het tast de levenskwaliteit ernstig aan." Een goeie diagnose is het belangrijkst, voegt hij eraan toe: "Genezen kunnen we niet, maar medicijnen kunnen de symptomen verlichten."

Bron: De Morgen - 23-12-2014