Nieuws

Duimzuigen is goed tegen allergieën

12 jul 2016

Kindjes die op hun duim zuigen of op de nagels bijten, hebben op latere leeftijd minder kans om een allergie op te lopen. Dat concluderen onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse Otago University. “Eerdere studies hebben dat ook al aangetoond”, zegt allergoloog Margo Hagen­dorens van het UZ Antwerpen.

Lees meer...

Twee nieuwe fundamenteel klinische FWO-mandaten

08 jul 2016

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) heeft tien nieuwe fundamenteel klinische mandaten toegekend. Daarvan zijn er twee naar arts-specialisten van de Universiteit Antwerpen en Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) gegaan. Het gaat om prof. dr. Pieter Van Dyck(radiologie) en prof. dr. Olivier Vanderveken (NKO).

Lees meer...

The Third Antwerp-Rochester Cardiology Symposium

07 jul 2016

De dienst Cardiologie van het UZ Antwerpen onderhoudt goede banden met de wereldbekende Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, in het noorden van Amerika. Deze vriendschap leidde tot een succesvol, gezamenlijk congres, het Antwerp-Rochester Cardiology Symposium, dat onlangs aan zijn derde editie toe was.

Lees meer...

Ook in het lager slaapt uw kind best de klok rond

04 jul 2016

Een goede nachtrust is goud waard, zeker voor ­kinderen. Maar hoe lang is 'goed'? ­Onderzoekers hebben voor het eerst vast­gelegd hoeveel slaap een kind nodig heeft. “Voldoende slapen vermindert de kans op gedragsproblemen”, zeggen experts.

Lees meer...

'Er wachten nog veel vragen op antwoord'

30 jun 2016

Prof. Marc Peeters (UZ Antwerpen) geeft een overzicht van de belangrijkste presentaties over maag- en darmkanker op het ASCO 2016. Hij verwijst daarbij met name naar studies over aarskanker, geeft commentaar op studies met immunotherapie en komt terug op de studie van Alan Venook over het verschil in gedrag van colorectale kanker naargelang van de ligging, links of rechts.

Lees meer...

Machientje op de neus zorgt voor hemelse stilte

27 jun 2016

Gedaan met tennisballen in je pyjama naaien om gesnurk te voorkomen. Een Amerikaans bedrijf werkt aan een apparaatje dat het 'kettingzagen' van uw partner moet neutraliseren, met behulp van zogenaamd antigeluid. Experts geloven dat de technologie kan helpen, maar: “Volledig stil zal het wel nooit zijn.”

Lees meer...

In de natuur slapen we als rozen

23 jun 2016

Hebt u last van slapeloosheid, of speelt stress u parten? Dan kan een vakantie in de vrije natuur u deugd doen. 'Kamperen zorgt voor goeie, diepe slaap. Genieten van de boslucht en de verlatenheid', zegt Johan Verbraecken, slaapspecialist aan het UZA.

Lees meer...

Dokter Google heeft nu ook diploma

23 jun 2016

Google voortaan uw gezondheidsvragen direct beantwoorden, als een gediplomeerde dokter. Hoofdarts Guy Hans van het UZ Antwerpen heeft toch zijn bedenkingen. "Niks op tegen dat patiënten beter geïnformeerd worden. Maar als ze symptomen intikken, wordt die informatie toch wel ergens opgeslagen: wat zal een bedrijf als Google daarmee doen? 

Lees meer...

UZA maakt mooie winst en verbetert solvabiliteit

23 jun 2016

Het UZ Antwerpen deed het vorig jaar niet onaardig ondanks een mindere overheidsfinanciering. Zo nam de omzet toe met 3,6% (met sterke stijging farmaproducten). De honoraria bleven onder controle, qua winst klokte men af op 5,9 miljoen euro, solvabiliteit en de financiële schuldgraad verbeterden nog.

Lees meer...

Nieuwe Techniek Robot Radicale Prostatectomie in het UZA

15 jun 2016

Een nieuwe techniek voor de chirurgische behandeling van prostaatkanker laat toe dat 70 tot 90 procent van de patiënten terug continent is veertien dagen na de ingreep. Bij de reguliere techniek is dat 5 tot 10 procent van de patiënten en doet het merendeel er vier tot zes maanden over om terug controle over de blaas te krijgen. Het urologie-team van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen past als eerste in de Benelux de Bocciardi-techniek toe. 

 
Lees meer...