Nieuws

UZA blij met consensus terugbetaling borstreconstructie

19 okt 2016

Vandaag, 19 oktober 2016, is het wereldwijd Breast Reconstruction Awareness Day. Het UZA zet sterk in op de behandeling en zorg van borstkankerpatiënten. Het UZA ondertekende in belang van de patiënt reeds de conventie over terugbetaling van een borstreconstructie met eigen weefsel. Als derdelijnsziekenhuis met een groot aantal borstkankerpatiënten en als mede-organisator van Antwerp Bra Day zijn we blij te vernemen dat de betere terugbetaling nu concreet wordt dankzij de brede consensus die bereikt is in de sector samen met de specialisten.

Lees meer...

Borstkankerpatiënten trainen geheugen met online game

29 sep 2016

Na de behandeling van borstkanker kunnen patiënten nog lange tijd last hebben van geheugen- en concentratiestoornissen. Om een beter begrip te krijgen van deze stoornissen en om de nabehandeling te verbeteren, start het UZA met een innovatief onderzoeksproject waarbij patiënten hun geheugen kunnen trainen met een online videospel. Dr. Anne Bellens, oncologisch gynaecoloog in het UZA, leidt het onderzoek.

Lees meer...

Kunstenaars lopen te lang met pijn rond.

13 sep 2016

Gehoorschade bij muzikanten, stemproblemen bij zangers of schouderpijn bij violisten: het is bijna part of the job. Dat hoeft nochtans niet zo te zijn, meent Nathalie Roussel, docente revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Antwerpen en een van de oprichters van Antwerp HeArts, een expertisecentrum voor artiesten van de UAntwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Lees meer...

Antwerp HeArts neemt de pijn weg

12 sep 2016

Zowat 80% van de professionele muzikanten ervaart tijdens de carrière fysieke klachten. Tot 95% van de dansers zit in hetzelfde schuitje, en ook andere kunstenaars komen door het uitoefenen van hun metier in aanraking met letsels en chronische pijnen. Helaas rust er een taboe op het onderwerp, hoewel een adequate aanpak en preventie sleutelwoorden zijn. Op maandag 12 september lanceerden het UZA en de Universiteit Antwerpen Antwerp HeArts, het expertisecentrum voor gezondheidsklachten bij kunstenaars.

Lees meer...

Ongelooflijk dat ik dit heb klaargespeeld

09 sep 2016

De Antwerpse Rkia Chennouf besloot negen maanden geleden deel te nemen aan TriaGO!, een project van het UZA, het AZ Monica en Think Pink. Het doel van Tria-GO! was nagaan welke invloed sport heeft op het mentale welzijn en de fysieke fitheid van 12 ex-kankerpatiënten. Eergisteren stond Rkia met de andere deelnemers aan de start van de Zwintriathlon in Knokke. "De uitdaging was pittig, maar ik dacht: waarom niet?"

Lees meer...

Handen hygiënisch drogen is net zo belangrijk als wassen

31 aug 2016

Luchthanddrogers na een toiletbezoek: we zien ze tegenwoordig overal, maar zijn ze wel zo hygiënisch als de fabrikanten beweren? En is het net zo belangrijk je handen op een juiste manier te drogen als te wassen? "Zonder drogen is handen wassen volstrekt nutteloos", vertelt dr. Hilde Jansens, kliniekhoofd ziekenhuishygiëne van het UZA. "Natte handen geven immers meer bacteriën door dan droge."

Lees meer...

Van euthanasieaanvraag tot 100 kilometer wandelen

18 aug 2016

Peter lijdt al jaren aan COPD, een chronische longaandoening. Zijn toestand ging alsmaar achteruit en zonder hoop op een toekomst diende hij een euthanasieaanvraag in. Op aanraden van een vriendin kwam Peter toch nog voor een tweede opinie naar het UZA. Hij kwam in aanmerking voor een longtransplantatie. Vorige week - nog maar enkele maanden na zijn revalidatie - liep Peter over de finish van de Dodentocht. 

Lees meer...

Een nieuwe operatietechniek bij prostaatkanker

17 aug 2016

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In 20 tot 30% van de gevallen is de kanker actief en moet deze direct behandeld worden. 'Vandaag beschikken we over een nieuwe operatietechniek, de Bocciarditechniek', vertelt dr. Karen Fransis, uroloog aan het UZA. '70% is na de ingreep meteen weer incontinent.'

Lees meer...

Stoppen met roken (on)mogelijk?

02 aug 2016

Stoppen met roken: al heel wat hemato-oncologische patiënten hebben een lange weg afgelegd om tot een rookstop te komen, zonder veel succes. Toch is het mogelijk om onder professionele begeleiding tot een geslaagde rookstop te komen. 

Lees meer...

UZA zet in op minder straling

29 jul 2016

Medische beeldvorming is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Zonder beeldvorming geen juiste diagnose of geen efficiënte medische ingreep. Te hoge stralingsdosissen kunnen echter een risico vormen voor de gezondheid. Daarom werkt het UZA met DoseWatch® voor voor het opvolgen en inventariseren van alle onderzoeken die werken met ioniserende straling.  De inspanningen rond stralingsbescherming gingen niet onopgemerkt voorbij aan de European Society of Radiology (ESR). Zij bekroonden de dienst radiologie van het UZA met maar liefst 5 sterren (de hoogste ranking) in het EuroSafe Imaging programma. Hiermee behoort het UZA tot de selecte topgroep van Europese ziekenhuizen. 

Lees meer...