Nieuws

Nieuwe reanimatietechnieken verhogen overlevingskans trauma

16 okt 2017

Jaarlijks sterven ongeveer 3.000 Belgen door een ongeval. Een ernstig trauma kan een hartstilstand veroorzaken. “Nieuwe technieken kunnen de levens van deze - vaak jonge - slachtoffers redden. Daarom haalden we internationale experten naar België om ons deze innovatieve technieken aan te leren tijdens een internationale studiedag”, zegt urgentiearts Hannelore Raemen van het UZA.

Lees meer...

Nieuw pijncentrum UZA met nieuwste aanpak van pijn

09 okt 2017

In het UZA is het nieuwe pijncentrum in gebruik genomen. De meest innovatieve technieken voor diagnose, behandeling en opvolging worden er in een lichte, huiselijke omgeving toegepast.

Lees meer...

Kinderen weten niet wat natte broek is

20 sep 2017

Amper een op de vijf Vlaamse 2,5-jarigen is zindelijk. In de jaren zestig van de vorige eeuw was dat nog negen op de tien. "Een oorzaak is dat ouders foutieve of zelfs geen informatie krijgen over hoe en wanneer ze op een ­correcte manier met de zindelijkheidstraining moeten beginnen", zegt prof. Alexandra Vermandel 

Lees meer...

Medische kiosken staan voor doorbraak

07 sep 2017

Het UZA was twee jaar geleden het eerste ziekenhuis waar de medische kiosk van BeWell een plaats kreeg. "De kiosk heeft het verloop van de raadplegingen fundamenteel veranderd", vertelt prof. Guy Hans, medisch directeur in het UZA. "Patiëntengegevens zitten meteen in het medisch dossier waardoor de consultatie gerichter kan verlopen."

Lees meer...

Een breekbaar vak

06 sep 2017

Balletdansers vergen het uiterste van hun lichaam. Dat hun maandstonden uitblijven en hun botten verzwakken lijken ze te aanvaarden als niet te vermijden bijwerkingen van een veeleisend vak. Prof. Gaëtane Stassijns, fysische geneeskunde aan het UZA, kijkt hier niet van op. "Een laag lichaamsgewicht en vele uren trainen verstoort de hormonale balans."

Lees meer...

PET-scan vermijdt overbodige ingrepen bij hoofd-halskanker

05 sep 2017

Patiënten met tumoren in het neus-, keel- en oorgebied moeten in de toekomst misschien minder geopereerd worden. Vaak volstaat opvolging met een PET-scan. Dat blijkt uit Belgisch-Nederlands onderzoek, waar het UZA aan meewerkte.

Lees meer...

Aspirine tegen kanker

28 aug 2017

Helpt aspirine binnenkort mee in de strijd tegen kanker? Kom op Tegen Kanker en het Antikankerfonds investeren samen alvast in een nieuw onderzoek naar de effecten van aspirine en een middel afgeleid van de specerij kurkuma. 

Lees meer...

'Voedingsextremisme is nooit gezond'

07 aug 2017

Vegetariërs vertonen vaker symptomen van depressie dan vleeseters, toont een Britse studie. Maakt vlees gelukkiger dan groenten en fruit? 'Dat is geen juiste conclusie.'

 
Lees meer...

Geen nine to five voor mij

03 aug 2017

Arina, verpleegkundige op de afdeling intensieve neonatale zorgen, werkt al 12 jaar in shifts. Het werken in voortdurend wisselend shifts is niet altijd evident, maar dit weegt niet op tegen de voldoening die ze haalt uit haar werk.

Lees meer...

Begrip superfood is verzonnen door marketing

18 jul 2017

We kennen ze tegenwoordig allemaal, de zogenaamde "superfoods": gojibessen, chiazaad, açaibessen, ... Maar zijn ze dan echt zoveel gezonder dan een doodgewone kers? Alex Stas, diëtist aan het UZA, legt uit hoe het nu net in elkaar zit. 

Lees meer...