Nieuws

WHO lijst wereldwijd meest resistente bacteriën op

06 maa 2017

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een rangschikking opgemaakt van de bacteriën die het meest resistent zijn tegen antibiotica en zo het grootste gevaar voor de volksgezondheid inhouden. “We mogen antibiotica niet nodeloos voorschrijven, maar het probleem zal hier nooit dezelfde proporties aannemen als in Azië en Centraal- en Zuid-Amerika”, zegt microbioloog Herman Goossens (UZA).

Lees meer...

Juiste dosering licht verhelpt slaapproblemen

02 maa 2017

42 procent van de Vlamingen is niet tevreden over zijn of haar slaap. We slapen niet alleen steeds minder, maar ook onze slaapkwaliteit gaat achteruit. VRT duidingsmagazine “Pano” zoekt uit hoe dat komt en gaat ook op zoek naar oplossingen in het slaapcentrum van het UZA.

Lees meer...

De successen van de Europese Unie: spreek erover!

17 feb 2017

Terwijl men in andere landen toekijkt hoe het Verenigd Koninkrijk zich opmaakt om uit de EU te stappen, spoort Herman Goossens (UAntwerpen/UZA) wetenschappers aan om meer ruchtbaarheid te geven aan wat de EU voor hen doet. "De investeringen van de EU hebben tot een cruciale daling van het antibioticagebruik én de antibioticaresistentie bij niet-gehospitaliseerde patiënten geleid."

Lees meer...

Poli2020: patiënt aan het roer

09 feb 2017

Patiënten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) die op consultatie komen, hoeven niet langer lijdzaam in de wachtzaal te wachten tot hun naam wordt afgeroepen. Door hen meer autonomie te geven en hen meer te betrekken bijhet medisch traject dat ze ondergaan, viseert het project Poli2020 een win-winsituatie voor patiënt en ziekenhuis. 

Lees meer...

UZA neemt Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen (COS) over

11 jan 2017

Sinds 1 januari werkt het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen Antwerpen onder de vleugels van het UZA. “Goed nieuws, maar we hebben nood aan extra middelen om meer kinderen met ADHD of autisme snel verder te helpen”, zegt Meneia Steel Lebre, coördinatrice van COS Antwerpen. Wie zich vandaag aanmeldt, moet een jaar wachten. Of betaalt een pak meer bij de duurdere, private centra. 

Lees meer...

Chronische pijn: 960.000 Belgen strijden tegen het lijden

10 jan 2017

Ons land telt 960.000 chronische pijnpatiënten: mensen die kanker overleefd hebben, revalideren na een ongeval of kampen met onverklaarbare zenuwpijnen. Ze functioneren niet meer, ze hebben continu medische begeleiding nodig. Pijn is dan niet langer een symptoom, maar de ziekte zélf. Prof. Guy Hans (coördinator pijncentrum UZA): 'Als je pijn na drie maanden niet weg is, is de kans klein dat ze nog verdwijnt'

Lees meer...

3,5 mln. euro van Kom op tegen Kanker voor UZA en UAntwerpen

27 dec 2016

In aanloop naar de eindejaarsperiode werden de onderzoekstoelagen van Kom op tegen Kanker uitgereikt. UAntwerpen en UZA scoorden zeer goed.

Lees meer...

Dure immuuntherapie terugbetaald voor kankerpatiënten

22 dec 2016

Brussel - Het middel is krachtig en peperduur. Nivolumab (merknaam 'Opdivo') behoort tot een nieuwe klasse medicijnen tegen kanker: de 'immunotherapie'. Als eerste geneesmiddel tegen kanker heeft nivolumab de symbolische grens van 100.000 euro per jaar voor één patiënt overschreden. Sinds april krijgen jaarlijks enkele honderden Belgen met gevorderde huidkanker het middel. Zo maken ze veel meer kans om de ziekte te overleven ( DS 1 maart). Nu wordt die groep patiënten sterk uitgebreid. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) hoopt dat de komende drie jaar maar liefst tienduizend extra patiënten in aanmerking komen.

Lees meer...

Antwerpse topchirurg opereert kinderen met hazenlip in Iran

12 dec 2016

Wie: De Antwerpse topchirurg-professor Nasser Nadjmi. Wat: Opereert in zijn geboorteland Iran baby's met een hazenlip. Gratis. En desnoods 15 uur per dag. "Een gezicht geven aan mensen met een faciale handicap: dat is de grootste passie in mijn leven."

 
Lees meer...

Darmen genezen met eigen stoelgang. Een goed idee?

20 okt 2016

Je eigen stoelgang opeten om je darmflora weer op peil te krijgen na een antibioticakuur. ­VRT-journalist Peter Brems testte het uit - onder medische begeleiding van de Antwerpse hoogleraar medische microbiologie Herman Goossens - voor het Eén-programma Pano. Met succes: na twee maanden was zijn darmflora er weer bovenop - een stuk sneller dan gemiddeld.

Lees meer...