Nieuws

UZA test experimenteel medicijn tegen Multiple Sclerose

01 jun 2017

Er is mogelijk hoop voor MS-patiënten. Na tien jaar onderzoek staat een immunotherapie, ontwikkeld in het UZA, op punt om de eerste patiënten te behandelen. 'Een wereldprimeur.'

Lees meer...

Als het leven te vroeg komt: op bezoek bij de prematuurtjes

25 apr 2017

In 'Echte Mensen, Nieuw Leven' op VTM volgen we onder meer de afdeling neonatalogie, waar het leven al in de eerste seconden pijn doet. Humo brengt deze week het artikel 'Op bezoek bij de prematuurtjes'. Lees hier het volledige verhaal van Lies met haar zoontje Milo en de ouders Husniya en Mohammed.

Lees meer...

Tussen hoop en wanhoop in de fertiliteitskliniek

18 apr 2017

In 'Echte Mensen, Nieuw Leven' op VTM volgen we onder meer patiënten van de afdeling fertiliteit, waarbij kinderen krijgen niet altijd een even vlot verloop kent. Humo brengt deze week het artikel 'wat als zaadje en eicel niet gelukkig willen trouwen?' Lees hier het volledige verhaal van Vicky.

Lees meer...

ECHTE MENSEN: NIEUW LEVEN, nieuw bij VTM vanaf 17 april

14 apr 2017

Vanaf maandag 17 april 2017 brengt VTM de nieuwe docureeks ‘Echte Mensen: Nieuw Leven’, over alle stappen van kinderwens tot zwangerschap en bevalling. Productieploeg Geronimo volgde maandenlang onze zorgverleners in het UZA. 

Lees meer...

Werelddag Parkinson was een succes

12 apr 2017

200 jaar geleden werd de ziekte parkinson voor het eerst beschreven. Dat er nog veel nood is aan bewustmaking over de ziekte, was duidelijk op de Werelddag Parkinson op 11 april, georganiseerd door het UZA en patiëntenorganisatie TIPz.. Patiënten, zorgverleners en geïnteresseerden konden in het UZA rekenen op een interessant aanbod workshops en lezingen. 

Lees meer...

'Geef baby's pindakaas vóór ze er allergisch aan worden'

30 maa 2017

'Meng voor gezonde baby's al pindakaas in de groentepap. Zo kun je voorkomen dat ze pinda-allergie krijgen.' Met hun nieuw advies gaan allergiespecialisten in tegen de 'vermijd pinda'-boodschap die ze twintig jaar uitdragen. Professor Margo Hagendorens van de dienst pediatrie en allergologie in het UZA sluit zich hierbij aan: "Het is aangewezen om gezonde baby's al pindaproducten te geven. Wacht je tot de kleuterleeftijd, dan riskeer je dat ze tegen die tijd al een allergie hebben."

Lees meer...

Huidcontact is de basis voor een beter leven

20 maa 2017

Wetenschappers en dokters kunnen het niet genoeg benadrukken: huid-op-huidcontact is van het uiterste belang voor pasgeborenen, en zeker voor prematuren. Ronald Vermeulen, hoofdverpleegkundige op de neonatologie van het UZA licht verder toe in De Standaard.

Lees meer...

Let's move for sleep op Werelddag van de Slaap

17 maa 2017

17 maart is Werelddag van de Slaap. "Regelmatige fysieke activiteit heeft een gunstig effect op slaaploosheid, slaapapneu en rusteloze benen syndroom," aldus Prof. dr. Johan Verbraecken, medisch coördinator van het UZA slaapcentrum en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde (BASS). Met de slogan 'lets move for sleep' wil BASS dit extra onder de aandacht brengen.

Lees meer...

Kankertherapie komt aan huis

10 maa 2017

Het UZA start met een proefproject rond thuisbehandeling bij borstkankerpatiënten, na groen licht van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Lees meer...

WHO lijst wereldwijd meest resistente bacteriën op

06 maa 2017

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een rangschikking opgemaakt van de bacteriën die het meest resistent zijn tegen antibiotica en zo het grootste gevaar voor de volksgezondheid inhouden. “We mogen antibiotica niet nodeloos voorschrijven, maar het probleem zal hier nooit dezelfde proporties aannemen als in Azië en Centraal- en Zuid-Amerika”, zegt microbioloog Herman Goossens (UZA).

Lees meer...