Nieuws

Signalisatie met routes

23 okt 2008

De weg vinden in het UZA is eenvoudig : je kijkt op het overzichtsbord welke route overeenstemt met de dienst waar je moet zijn, en je bent vertrokken. Raak je halverwege toch nog het noorden kwijt, dan zet het overzichtsbord bij de dichtstbijzijnde lift je weer op het juiste spoor.

Lees meer...

HIV circuleert al een eeuw

02 okt 2008

Het hiv-virus circuleert al ruim een eeuw in centraal-Afrika. Dat blijkt uit een onderzoek dat het wetenschappelijk tijdschrift <em>Nature</em> vandaag publiceert. Een internationaal onderzoeksteam waar ook prof. dr. Eric Van Marck (diensthoofd pathologische anatomie, Universitair Ziekenhuis Antwerpen) deel van uitmaakt, komt tot die conclusie na onderzoek van een lymfeklierstaal dat in 1960 werd afgenomen bij een Afrikaanse vrouw.

Lees meer...

Kinderen veel later zindelijk dan in jaren 1950

19 sep 2008

Kinderen zijn vandaag gemiddeld 12 tot 15 maanden later zindelijk dan in de jaren 1950. Dat kan nadelig zijn voor het kind, de ouders en de samenleving. Kleuterleidsters moeten bijvoorbeeld almaar meer tijd spenderen aan het verschonen van broekjes. Dat blijkt uit onderzoek van UZA-kinesitherapeute Alexandra Vermandel.

Lees meer...

Nieuwe studie toont hogere levensverwachting aan voor patiënten met hoofd-/halskanker

18 sep 2008

Toediening van een extra medicijn bij pati&#235;nten die hervallen na hoofd- en/of halskanker, kan hen gemiddeld drie maand langer in leven houden. Dat blijkt uit een studie van prof. dr. Jan B. Vermorken, diensthoofd oncologie, dat de New England Journal of Medicine publiceert. "Voor het eerst in dertig jaar kunnen we de levensverwachting voor deze mensen verbeteren zonder te moeten inboeten op levenskwaliteit", aldus Vermorken.

Lees meer...

UZA en AZ Monica vormen voortaan één ziekenhuisgroepering

10 sep 2008

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en het AZ Monica werken vanaf dit najaar intens samen binnen &#233;&#233;n ziekenhuisgroepering. De Raden van Bestuur van de twee ziekenhuizen zetten daarvoor de afgelopen dagen het licht op groen. De nieuwe ziekenhuisgroepering vertegenwoordigt 1050 bedden in de Antwerpse regio.

Lees meer...

Samenwerking tussen ziekenhuizen om zorg voor prothesepatiënten te verbeteren

18 aug 2008

In 2007 kregen in België 16.950 mensen een knieprothese. Een knieprothese maakt veel van deze mensen opnieuw mobiel en sociaal actief, waar ze voorheen beperkt waren in hun bewegingsmogelijkheden. Na het plaatsen van de prothese heeft de patiënt nood aan aangepaste revalidatie. Alleen als de operatie en de revalidatie kwalitatief worden uitgevoerd en naadloos op elkaar aansluiten is de “operatie geslaagd".

Lees meer...

Nieuwe wagen voor orgaantransport

14 jul 2008

Jaarlijks kunnen vele mensenlevens worden gered door orgaantransplantaties. Dit op voorwaarde dat de organen voor transplantatie tijdig kunnen aangeleverd worden. Rode Kruis-Vlaanderen heeft een nieuwe wagen aangekocht waarmee deze levensreddende dienstverlening door het transplantatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) verder kan worden verzekerd.

Lees meer...

Slaapgeneeskunde springlevend

27 jun 2008

De slaapgeneeskunde in België bestaat 25 jaar. Reden genoeg voor prof. Johan Verbraecken (Slaapcentrum) om samen met zijn collega’s van de Belgische Slaapvereniging een boek te schrijven over de evolutie die de slaapgeneeskunde de jongste jaren heeft doorgemaakt.

Lees meer...