Nieuws

Popjes zorgen voor minder angst bij kinderen

30 jun 2009

Kiwanis Antwerp Mercator schonk afgelopen week meer dan 200 witte popjes aan de dienst pediatrie van het UZA. Deze popjes worden gegeven aan kinderen die een medische behandeling of een operatie moeten ondergaan.

Lees meer...

Centrum voor hersenmanipulatie in het UZA

19 jun 2009

Op 19 juni werd BRAI2N, voluit Brain Research Center Antwerp for Innovative Interdisciplinary Neuromodulation, officieel geopend. BRAI2N is een onderzoeks - en behandelcentrum voor neuromodulatie. Het centrum spitst zich onder meer toe op fibromyalgie en andere pijnklachten, depressie, dwangstoornissen en verslaving, maar start ook onderzoek op naar de invloed van de hersenactiviteit op auto-immuunziekten zoals reuma

Lees meer...

Opmars bezig van vleesetende bacterie

18 feb 2009

Vorige maand zijn in ons land 23 mensen besmet geraakt met de erg agressieve vleesetende bacterie. 'Het gaat om een abnormale verdubbeling van het aantal infecties tegenover januari 2008,' zegt professor microbiologie Herman Goossens in De Morgen.

Lees meer...

José Ramet leidt nieuw netwerk kindermedicijnen

03 feb 2009

'Kinderen hebben ook recht op de beste medicijnen', vindt José Ramet, diensthoofd pediatrie in het UZA. Hij is de coördinator van een nieuw netwerk, dat op vraag van de Europese Unie het onderzoek in diverse Belgische ziekenhuizen naar de effecten van geneesmiddelengebruik bij kinderen zal bundelen.

Lees meer...

"Jonge slachtoffers zijn het moeilijkst"

27 jan 2009

Jaarlijks komen er 24.000 patiënten het UZA binnen via de spoedafdeling. Dat gebeurt niet op afspraak zoals op andere afdelingen, wat deze dienst juist zo uniek maakt. Op het moment dat we er langsgingen, heerste er een relatieve rust. "Laat je niet misleiden, die rust kan van het ene moment op het andere in een echte crisissfeer omslaan", zegt dokter Luc Beaucourt.

Lees meer...

"Weer kunnen slapen is openbaring"

26 jan 2009

Ongeveer een miljoen Belgen heeft last van slaapstoornissen. "Wie slecht slaapt, krijgt na een tijdje last van andere kwalen en loopt er vaak slechtgezind bij", zegt professor Johan Verbraecken. "Dat heeft dan weer zijn gevolgen voor het familiale, sociale en professionele leven van de patiënt."

Lees meer...

Gazet van Antwerpen strijkt een week lang neer in het UZA

24 jan 2009

Vanaf maandag 26 januari loopt in de krant een week lang een minireeks over het UZA. Een journalist kampeerde een week lang in het ziekenhuis en tekende boeiende verhalen op. Geen droge medische kost, maar een blik achter de schermen met een hoofdrol voor medewerkers én patiënten.

Lees meer...

UZA-microbioloog Herman Goossens is één van 'De 100 van Antwerpen'

21 jan 2009

Gazet van Antwerpen noemt UZA-microbioloog Herman Goossens één van "De 100 van Antwerpen". Dat is een groep van honderd mensen die in binnen- en buitenland een belangrijke ambassadeur zijn voor Antwerpen. De Gazet van Antwerpen roemt Herman Goossens als één van de weinigen die er met zijn antibiotica-onderzoek is in geslaagd om de mentaliteit van een een hele bevolking om te gooien.

Lees meer...

Smogalarm: UZA-longspecialist pleit voor meer onderzoek

09 jan 2009

Er moet een geïntegreerde studie komen die precies aantoont wat het effect is van maatregelen als het smogalarm op de hoeveelheid fijn stof in de lucht. Dat zegt longspecialist Wilfried De Backer van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA). Volgens hem moet de snelheidsbeperking bij smogalarm behouden blijven, maar is het zeer onduidelijk wat de impact is op de verspreiding van fijn stof.

Lees meer...

Patiënten krijgen verhalenvertellers op bezoek

22 dec 2008

Patiënten kregen dit weekend vier verhalenvertellers over de vloer. De vier schuimden het ziekenhuis af met hun verhalen, op zoek naar zoveel mogelijk ontmoetingen. De vertellers kaderen in het project In-Fusion dat nog tot begin januari in het UZA loopt.

Lees meer...