Nieuws

Samenwerking tussen ziekenhuizen om zorg voor prothesepatiënten te verbeteren

18 aug 2008

In 2007 kregen in België 16.950 mensen een knieprothese. Een knieprothese maakt veel van deze mensen opnieuw mobiel en sociaal actief, waar ze voorheen beperkt waren in hun bewegingsmogelijkheden. Na het plaatsen van de prothese heeft de patiënt nood aan aangepaste revalidatie. Alleen als de operatie en de revalidatie kwalitatief worden uitgevoerd en naadloos op elkaar aansluiten is de “operatie geslaagd".

Lees meer...

Nieuwe wagen voor orgaantransport

14 jul 2008

Jaarlijks kunnen vele mensenlevens worden gered door orgaantransplantaties. Dit op voorwaarde dat de organen voor transplantatie tijdig kunnen aangeleverd worden. Rode Kruis-Vlaanderen heeft een nieuwe wagen aangekocht waarmee deze levensreddende dienstverlening door het transplantatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) verder kan worden verzekerd.

Lees meer...

Slaapgeneeskunde springlevend

27 jun 2008

De slaapgeneeskunde in België bestaat 25 jaar. Reden genoeg voor prof. Johan Verbraecken (Slaapcentrum) om samen met zijn collega’s van de Belgische Slaapvereniging een boek te schrijven over de evolutie die de slaapgeneeskunde de jongste jaren heeft doorgemaakt.

Lees meer...

Dagincontinentie bij schoolgaande kinderen aanpakken met uitleg en hereducatie

06 jun 2008

Natte broekjes of urinaire incontinentie overdag komt bij schoolkinderen veel vaker voor dan men denkt. Op zevenjarige leeftijd heeft zo’n 6 tot 12% van de kinderen er last van, meisjes meer dan dubbel zo vaak als jongens. Naast ernstige sociale schade kan dit ook tot mogelijke nierschade leiden. Uit onderzoek van kinderarts An Bael (Universitair Ziekenhuis Antwerpen)  blijkt dat standaardtherapie met uitleg en hereducatie volstaat bij de helft van de kinderen. Bael pleit dan ook voor een gefaseerde behandelaanpak en de opleiding en erkenning van incontinentie-therapeuten.

Lees meer...

UZA-team vertrekt naar getroffen Myanmar

27 mei 2008

Een team van 'Help Myanmar' is onderweg naar Myanmar. Ze namen vanmorgen de TGV in Brussel-Zuid richting Parijs. Van daaruit reizen ze naar Bangkok om nadien een lijnvliegtuig te nemen naar Yangon. Voorlopig reizen maar zes Belgische hulpverleners naar Myanmar om te helpen in het door de cycloon verwoeste gebied.

Lees meer...

Plaswekker meest effectieve therapie tegen bedplassen

15 mei 2008

Het gebruik van een plaswekker blijkt de meest doeltreffende behandeling voor jonge bedplassers. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van kinderarts Koen Van Hoeck van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Een te kleine blaas of te hoge urineproductie blijken geen oorzaken van bedplassen te zijn.

Lees meer...

Antioxidant kan ernstig hartfalen omkeren

13 mei 2008

Een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van een ongeneeslijke, erfelijke stofwisselingsziekte, blijkt ook in staat om hartschade om te keren. Dat hebben artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en onderzoekers van Johns Hopkins University (Baltimore, VS) ontdekt. Het medisch vaktijdschrift Circulation publiceert vandaag de resultaten.

Lees meer...

UZA-onderzoekster krijgt beurs van Stichting Roeping

13 mei 2008

Samen met veertien andere laureaten krijgt UZA-onderzoekster Nathalie Cools vandaag een beurs van de Stichting Roeping voor haar onderzoek naar nieuwe behandelmethoden van multiple sclerose.

Lees meer...

UZA zet mee schouders onder revalidatiecentrum voor jonge verkeersslachtoffers

22 apr 2008

Aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wordt begin juni de eerste steen gelegd van een nieuw revalidatiecentrum voor jonge verkeersslachtoffers. Het centrum is een initiatief van de Antwerpse provinciegouverneur Camille Paulus die hiermee een laatste hoofdstuk breit aan het WODCA-verhaal dat hij in 1994 startte.

Lees meer...