Nieuws

Eerste gekruiste niertransplantaties

22 maa 2010

Zes nierpatiënten en donoren, 5 in Wallonië en Brussel en 1 uit Vlaanderen, bereiden zich voor op de eerste gekruiste niertransplantaties. Daarbij geeft de donor van de ene nierpatiënt zijn orgaan anoniem aan een tweede patiënt. Diens donor geeft op zijn beurt een nier aan de eerste patiënt. De kruistechniek is een absolute primeur voor ons land. Deze aanpak moet meer nierpatiënten de kans bieden om op korte termijn een geschikt vervangorgaan te vinden.

Lees meer...

Jachtige levensstijl doet slecht slapen

25 feb 2010

Niemand slikt meer slaap- en kalmeringspillen dan de Belg. Al voor het tiende jaar op rij is ons land absolute koploper inzake het gebruik van slaappillen. "Het gevolg van onze jachtige samenleving", zegt professor Johan Verbraecken, hoofd van het slaapcentrum in het UZ Antwerpen.

Lees meer...

Vlaanderen koploper in middenoortransplantaties

22 feb 2010

Het universitair ziekenhuis van Antwerpen (UZA) is erkend als 's werelds grootste donorenbank van trommelvliezen en gehoorbeentjes. Tachtig procent van alle middenoortransplantaties gebeurt dan ook in Vlaanderen. 'We bouwen voort op een mooie traditie', zegt diensthoofd professor Paul Van de Heyning.

Lees meer...

UZA wordt even Huis Anubis

06 feb 2010

Enkele verpleegkundigen van het UZA van Edegem hebben de 16-jarige Robin Thoen uit Hoboken gisteren een aangename verrassing bezorgd.  Tijdens zijn medische controle kreeg hij het bezoek van Anne-Loek Beernink of Nienke Martens uit de jeugdserie 'Het Huis Anubis.'  Robin werd helemaal overdonderd door het bezoekje en de vele geschenkjes.  (Filip Spoelders)

Lees meer...

Team van dokter Beaucourt doet ziekenhuis herleven

19 jan 2010

Op zijn eigen onnavolgbare manier heeft het V-Med-team een nieuwe standplaats ingenomen in het centrum van Port-au-Prince. Het ziekenhuis Saint-François de Sales komt door de Vlaamse dokters en verplegers stilaan weer tot leven.

Lees meer...

Slaapcursus der Lage Landen lokt heel wat Nederlandse artsen

06 jan 2010

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) loopt van donderdag tot en met zaterdag de "Slaapcursus der Lage Landen". Tijdens de driedaagse buigen een honderdtal artsen uit verschillende medische domeinen zich over topics uit de slaapgeneeskunde. Dat kan op veel interesse van onze noorderburen rekenen. Twee op de drie deelnemers komen uit Nederland.

Lees meer...

Rode blaasjes door koude-allergie

17 dec 2009

De winterprik doet Vlaanderen bibberen en beven, maar sommigen zijn ook ronduit allergisch aan de kou. "Tijdens de winter moeten ze dikke jassen, sjaals, handschoenen, mutsen en oorverwarmers dragen, want door blootstelling aan koude krijgen ze rode en jeukende bultjes op de huid", zeggen specialisten. "In extreme gevallen kan dit fataal aflopen."

Lees meer...

UZA viert 25 jaar cardiochirurgie

11 dec 2009

De dienst cardiochirurgie van het UZA viert op zaterdag 12 december haar 25-jarig bestaan met een groots feest. Sinds haar oprichting werden er in het UZA meer dan 18.500 hartoperaties uitgevoerd en kregen 110 patiënten een nieuw hart.  Het ziekenhuis introduceerde in 2005 het kunsthart, dat de pompfunctie van het hart overneemt en verricht baanbrekend werk met een nieuwe techniek om de aortaklep te vervangen.

Lees meer...

MICA opent nieuwe wegen voor onderzoek en behandeling van kanker en neurologische aandoeningen.

08 dec 2009

De Universiteit Antwerpen, het UZA en Janssen Pharmaceutica kondigen de start aan van de bouwwerken van het MICA, voluit Molecular Imaging Center Antwerp. De nieuwe uitrusting opent een scala aan mogelijkheden voor het onderzoek en de behandeling van kanker, hartziekten en neurologische en psychiatrische aandoeningen en zet ook het proefdierenonderzoek aan de Universiteit Antwerpen in een hogere versnelling. Tegen 2011 zullen de bouwwerken voltooid zijn. Op 4 december 2009 wordt de eerste steen geplaatst.

Lees meer...

10 vooroordelen over slapen

18 nov 2009

Over slapen bestaan veel vooroordelen. Sommige kloppen, andere totaal niet. We legden er tien voor aan dokter Ilse De Volder, neuroloog en senior staflid in het slaapcentrum van het UZ Antwerpen.

Lees meer...