Nieuws

UZA 'baby- en moedervriendelijk ziekenhuis'

29 jun 2010

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft opnieuw het Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI)- label gekregen.  Daarmee willen Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie het belang van borstvoeding aantonen en pas bevallen moeders zo goed mogelijk begeleiden. Het UZ kreeg het label voor het eerst vier jaar geleden, maar na een nieuwe audit bleek dat het ziekenhuis nog altijd voldoet aan de vereisten. Een daarvan is dat 75 procent van de pas bevallen moeders uitsluitend de borst mag geven bij het verlaten van de kraamafdeling. ‘In het UZ is dat 78 procent van de nieuwe mama’s’, zegt Juliette Neefs, hoofdverpleegkundige materniteit in het UZ. ‘In België ligt het cijfer gemiddeld op 65 procent.’ (NNH)

Lees meer...

UZA-team helpt bij bouw weeshuis in Haïti

16 jun 2010

Meer dan vier maanden na de verwoestende aardbeving in Haïti trekt prof. dr. Luc Beaucourt samen met een 17-koppig team, bestaande uit UZA-medewerkers en twee brandweercommandanten, terug naar Haïti om er een nieuw weeshuis te bouwen en nazorg te bieden aan de getroffen bevolking. Het team vertrekt op 12 juni en zal twee weken in Port-au-Prince verblijven.

Lees meer...

Jouw lichaam doorgelicht

02 jun 2010

Een goede behandeling start met een juiste diagnose. En daarin speelt radiologie (CT-scan, MRI,...) een cruciale rol. Maar wat onderzoeken die technieken precies, en waarin verschillen ze van elkaar? Je ontdekt het hier.

Lees meer...

Rokers testen longleeftijd in UZA

01 jun 2010

31mei is traditiegetrouw Werelddag zonder tabak. Gisteren konden rokers in het UZ in Edegem de leeftijd van de longen laten testen.

Lees meer...

Mondprothese ter behandeling van slaapapneu

27 mei 2010

Op donderdag 27 mei tot vrijdag 28 mei organiseert de afdeling tandheelkunde en de dienst NKO van het UZA, de 1ste MRA-cursus der Lage Landen. Zij willen de multidisciplinaire aanpak van slaapapneu met een mondprothese onderstrepen. Deze behandeling biedt voor heel wat patiënten, die niet met een andere behandeling kunnen worden geholpen, een oplossing., Zo’n 130 NKO-artsen, tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen buigen zich samen over de problematiek. Vier op zes deelnemers komt uit Nederland.

Lees meer...

Veilig joggen? Luister naar je lichaam.

25 mei 2010

Een gigantisch succes, dat is het minste wat je van Start to Run kan zeggen. Vlaanderen heeft de voorbije jaren massaal naar de loopschoenen gegrepen. Maar naast een pak afgelegde kilometers zorgt Start to Run ook voor flink wat blessures. Veilig joggen? Luister dan goed naar je lichaam!

Lees meer...

Slaapendoscopie middel in onderzoek tegen snurken

05 mei 2010

Snurken en slaapapneu kunnen gerichter behandeld worden na het uitvoeren van een slaapendoscopie. Uit het onderzoek, waarbij de keelholte van de patiënt onderzocht wordt tijdens het slapen, blijkt dat de tong naar achteren valt en de keelholte tijdelijk afsluit. Dat ontdekte dr. Evert Hamans, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), tijdens zijn doctoraatstonderzoek.

 

Lees meer...

200 UZA-medewerkers lopen de 10 miles

23 apr 2010

Twee jaar geleden, in juni 2008, startte het UZA met 'UZAloopt', een start-to-run-programma voor medewerkers van het UZA. Zondag staan ze met meer dan 200 deelnemers aan de start van de Antwerp 10 miles.

Lees meer...

Zwangerschap is geen contra-indicatie als vaccinatie nodig is

23 apr 2010

"Tijdens de zwangerschap vaccineren we niet als het niet nodig is. Is het risico op blootstelling aan gelijk welke infectieziekte hoog, dan doen we het wel. We moeten echter streven naar een optimale preconceptionele raadpleging in de eerste lijn, met onder meer aandacht voor de vaccinatiekaart." Dat zegt Dr. Paul Ramaekers (UZA). Hij snijdt deze materie morgen aan in Leuven bij de opening van de Vaccinatieweek 2010.

Lees meer...

Kinderen leren ziekenhuis kennen in Teddy Bear Hospital

19 apr 2010

Afgelopen zaterdag, 17 april, werd het UZA voor één dag een Teddy Bear Hospital, een mini-ziekenhuis voor beren en knuffels, die kinderen tussen 5 en 7 jaar oud konden laten onderzoeken'. Op die manier willen we hun angsten voor het ziekenhuis doen overwinnen', zegt Sanne de Bruijn, student geneeskunde en mede-organisator van het evenement.

Lees meer...