Nieuws

Patiënten krijgen verhalenvertellers op bezoek

22 dec 2008

Patiënten kregen dit weekend vier verhalenvertellers over de vloer. De vier schuimden het ziekenhuis af met hun verhalen, op zoek naar zoveel mogelijk ontmoetingen. De vertellers kaderen in het project In-Fusion dat nog tot begin januari in het UZA loopt.

Lees meer...

Hartklep vervangen via de lies

05 dec 2008

Een derde van de patiënten die lijden aan een aortaklepvernauwing komt niet in aanmerking voor een klassieke openhartoperatie. De jongste jaren stelden UZA-artsen een techniek op punt waarbij ze de aortaklep via de lies vervangen. In ons land hebben naar schatting 30.000 patiënten af te rekenen met een aortaklepvernauwing.

Lees meer...

Eén op vijf kinderen met overgewicht kampt met slaapstoornis

21 nov 2008

Ademhalingsstoornissen tijdens de slaap bij kinderen en adolescenten kunnen leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten in het latere leven. Kinderen met overgewicht hebben bovendien veel vaker te maken met dergelijke slaapstoornissen. Tot 20 procent van de zwaarlijvige kinderen kampt ermee. Dat zegt professor Wilfried De Backer in de aanloop naar een internationaal symposium.

Lees meer...

Medische primeur: UZA kweekt en transplanteert hoornvlies uit stamcellen

20 nov 2008

Oogartsen en stamcelonderzoekers van het UZA zijn erin geslaagd hoornvliesweefsel uit stamcellen te kweken en te transplanteren. Daardoor kan de patiënt nu weer beter zien en loopt ze minder tegen dingen aan. De doorbraak is goed nieuws voor patiënten waarbij het hoornvlies overgroeit door vaatweefsel en bij wie een hoornvliestransplantatie niet meteen het gewenste resultaat heeft.

Lees meer...

Belgen slikken een derde minder antibiotica

18 nov 2008

Het antibioticagebruik in België is tussen 2000 en 2007 met een derde gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), die bekendgemaakt worden naar aanleiding van de eerste Europese Antibioticadag (Antibiotic Awareness Day). Vandaag start ook een nieuwe campagne om het gebruik van antibiotica te doen dalen.

Lees meer...

'Snelle diagnose diabetes redt levens'

14 nov 2008

Steeds meer jonge kinderen hebben suikerziekte. Elk jaar groeit het aantal kleuters met type 1 diabetes aan met 3 tot 5%. Dat zegt UZA-kinderendocrinoloog Raoul Rooman naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag.

Lees meer...

Drie op tien Belgen heeft slaapprobleem

06 nov 2008

Meer dan drie keer per week moeilijk inslapen, te vroeg wakker worden of simpelweg veel te weinig uren slapen: het overkomt drie op de tien Belgen. De leeftijdsgroep 55+ scoort het slechtst, zegt prof. Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZA.

Lees meer...

Objectief onderzoek naar impact fijn stof

06 nov 2008

Prof. Wilfried De Backer (pneumologie) vraagt een objectief wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsrisico's die de Antwerpse Oosterweelverbinding met zich zou kunnen meebrengen. 'Men hoort alsmaar meer alarmerende boodschappen die gebaseerd zijn op oppervlakkige extrapolaties.'

Lees meer...

Nierpatiëntjes koken eigen potje

29 okt 2008

Twaalf nierpatiëntjes van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen waren dinsdag te gast in restaurant Le Cirque van Nicky Van Goethem in Temse. Onder leiding van de chef maakten de kinderen er hun eigen pizza’s, suikerspinnen, appelbeignets en ananas mariné. "Wij wilden onze patiëntjes eens op een aangename manier met eten in contact laten komen”, zegt UZA-diëtiste Annemie Van de Sompel.

Lees meer...

Nieuwe klinimobiel

23 okt 2008

Zeg niet zomaar ziekenwagen tegen de nieuwe klinimobiel van de dienst spoedgevallen. De uit de kluiten gewassen interventiewagen werd volledig op maat gemaakt, helemaal naar wens van de artsen, verpleegkundigen en ambulanciers die ermee op pad gaan. Het idee komt uit de Verenigde Staten, de technologie uit Duitsland.

Lees meer...