Nieuws

Kinderen leren ziekenhuis kennen in Teddy Bear Hospital

19 apr 2010

Afgelopen zaterdag, 17 april, werd het UZA voor één dag een Teddy Bear Hospital, een mini-ziekenhuis voor beren en knuffels, die kinderen tussen 5 en 7 jaar oud konden laten onderzoeken'. Op die manier willen we hun angsten voor het ziekenhuis doen overwinnen', zegt Sanne de Bruijn, student geneeskunde en mede-organisator van het evenement.

Lees meer...

Taskforce voor superbacterie op komst

15 apr 2010

Deze week nog wordt een nationale taskforce opgericht, die zich moet buigen over de problematiek van de esbl-bacterie. De vraag komt van het ministerie van Volksgezondheid na berichten dat de resistente bacterie toeneemt bij de bevolking in verschillende landen, maar ook al ruim verspreid is bij kippen (DM 12/4 en DM 13/4). Bedoeling is de juiste omvang van het probleem in kaart te brengen en een aangepast beleid uit te stippelen.

Lees meer...

Vleesetende bacterie blijft mysterie

13 apr 2010

In 2005 zijn 97 gevallen van infectie met de 'vleesetende' bacterie gemeld, vorig jaar 202. Dat is een verdubbeling. Ook dit jaar gaat het fors: tot eind maart zijn al 58 nieuwe gevallen geregistreerd. Eén op de vijf patiënten overleeft zo'n infectie niet. De afgelopen jaren zijn er 80 mensen aan gestorven, onder wie de BV-kapper Glenn Gemeiner. De cijfers komen van de Antwerpse microbioloog Herman Goossens, die aan het hoofd staat van het UZA-laboratorium.

Lees meer...

Slaapcentrum UZA: dag van de slaap

22 maa 2010

1 op de 5 Belgen kampt met slaapstoornissen. Dit getal stijgt nog naarmate men ouder wordt. In het UZA kunnen deze mensen terecht voor analyse en aangepaste therapie.

Lees meer...

Tweede kind na baarmoederhalskanker

22 maa 2010

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) werd vandaag het tweede kind geboren van een vrouw bij wie in 2005 een gedeelte van de baarmoeder werd weggehaald na een diagnose van baarmoederhalskanker. Het is erg uitzonderlijk dat men na zulke ingreep nog kinderen kan krijgen.

Lees meer...

Eerste gekruiste niertransplantaties

22 maa 2010

Zes nierpatiënten en donoren, 5 in Wallonië en Brussel en 1 uit Vlaanderen, bereiden zich voor op de eerste gekruiste niertransplantaties. Daarbij geeft de donor van de ene nierpatiënt zijn orgaan anoniem aan een tweede patiënt. Diens donor geeft op zijn beurt een nier aan de eerste patiënt. De kruistechniek is een absolute primeur voor ons land. Deze aanpak moet meer nierpatiënten de kans bieden om op korte termijn een geschikt vervangorgaan te vinden.

Lees meer...

Jachtige levensstijl doet slecht slapen

25 feb 2010

Niemand slikt meer slaap- en kalmeringspillen dan de Belg. Al voor het tiende jaar op rij is ons land absolute koploper inzake het gebruik van slaappillen. "Het gevolg van onze jachtige samenleving", zegt professor Johan Verbraecken, hoofd van het slaapcentrum in het UZ Antwerpen.

Lees meer...

Vlaanderen koploper in middenoortransplantaties

22 feb 2010

Het universitair ziekenhuis van Antwerpen (UZA) is erkend als 's werelds grootste donorenbank van trommelvliezen en gehoorbeentjes. Tachtig procent van alle middenoortransplantaties gebeurt dan ook in Vlaanderen. 'We bouwen voort op een mooie traditie', zegt diensthoofd professor Paul Van de Heyning.

Lees meer...

UZA wordt even Huis Anubis

06 feb 2010

Enkele verpleegkundigen van het UZA van Edegem hebben de 16-jarige Robin Thoen uit Hoboken gisteren een aangename verrassing bezorgd.  Tijdens zijn medische controle kreeg hij het bezoek van Anne-Loek Beernink of Nienke Martens uit de jeugdserie 'Het Huis Anubis.'  Robin werd helemaal overdonderd door het bezoekje en de vele geschenkjes.  (Filip Spoelders)

Lees meer...

Team van dokter Beaucourt doet ziekenhuis herleven

19 jan 2010

Op zijn eigen onnavolgbare manier heeft het V-Med-team een nieuwe standplaats ingenomen in het centrum van Port-au-Prince. Het ziekenhuis Saint-François de Sales komt door de Vlaamse dokters en verplegers stilaan weer tot leven.

Lees meer...