Nieuws

Antwerpse Geneeskundige Dagen rond obesitas

27 aug 2010

Naar goede gewoonte organiseert de Koninklijke Artsenvereniging Antwerpen in september een medische driedaagse. We hadden een gesprek met endocrinoloog Luc Van Gaal (UZA), die deze 65ste jubileumeditie voorzit.

Lees meer...

Belgische primeur bij rugoperaties: één dag na rugoperatie weer op de been

10 aug 2010

Dankzij een rugoperatie met een nieuw soort kunstimplantaat kunnen patiënten de dag na de ingreep alweer bewegen. Bij een klassieke methode is dat pas na twaalf weken.

Lees meer...

Doorbraak in strijd tegen acute leukemie

02 aug 2010

ANTWERPEN - Onderzoekers van het UZA en de Universiteit Antwerpen zijn er voor het eerst in geslaagd een doeltreffend therapeutisch vaccin te ontwikkelen voor
acute leukemie bij volwassenen. Een wereldprimeur.

Lees meer...

Ook bij ons zijn er al kinderen met ouderdomsdiabetes

26 jul 2010

Wereldwijd neemt het aantal mensen met diabetes explosief toe. Dat is gebleken tijdens het Amerikaanse Diabetes Congres. Ook ons land ontsnapt niet aan die stille maar dodelijke epidemie. "De behandelingen verbeteren, maar de preventie hinkt achterop. De geneeskunde wint de strijd om de bloedsuiker te controleren, maar dreigt intussen wel de oorlog tegen diabetes te verliezen", analyseert diabetesexpert professor Luc Van Gaal (UZA).

Lees meer...

Tekort aan organen groeit gestaag

14 jul 2010

Hoewel in België relatief weinig mensen donatie weigeren, blijven de wachtlijsten voor organen aangroeien.  Dat heeft te maken met de medische vooruitgang en de vergrijzing.

Lees meer...

VTM-nieuws: veel mensen slapen slecht wegens de warmte

14 jul 2010

Veel mensen slapen slecht wegens de warmte.  Reportage over het slaapcentrum van het UZA.  Klik hier.

 

UZA 'baby- en moedervriendelijk ziekenhuis'

29 jun 2010

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft opnieuw het Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI)- label gekregen.  Daarmee willen Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie het belang van borstvoeding aantonen en pas bevallen moeders zo goed mogelijk begeleiden. Het UZ kreeg het label voor het eerst vier jaar geleden, maar na een nieuwe audit bleek dat het ziekenhuis nog altijd voldoet aan de vereisten. Een daarvan is dat 75 procent van de pas bevallen moeders uitsluitend de borst mag geven bij het verlaten van de kraamafdeling. ‘In het UZ is dat 78 procent van de nieuwe mama’s’, zegt Juliette Neefs, hoofdverpleegkundige materniteit in het UZ. ‘In België ligt het cijfer gemiddeld op 65 procent.’ (NNH)

Lees meer...

UZA-team helpt bij bouw weeshuis in Haïti

16 jun 2010

Meer dan vier maanden na de verwoestende aardbeving in Haïti trekt prof. dr. Luc Beaucourt samen met een 17-koppig team, bestaande uit UZA-medewerkers en twee brandweercommandanten, terug naar Haïti om er een nieuw weeshuis te bouwen en nazorg te bieden aan de getroffen bevolking. Het team vertrekt op 12 juni en zal twee weken in Port-au-Prince verblijven.

Lees meer...

Jouw lichaam doorgelicht

02 jun 2010

Een goede behandeling start met een juiste diagnose. En daarin speelt radiologie (CT-scan, MRI,...) een cruciale rol. Maar wat onderzoeken die technieken precies, en waarin verschillen ze van elkaar? Je ontdekt het hier.

Lees meer...

Rokers testen longleeftijd in UZA

01 jun 2010

31mei is traditiegetrouw Werelddag zonder tabak. Gisteren konden rokers in het UZ in Edegem de leeftijd van de longen laten testen.

Lees meer...