Nieuws

Gespecialiseerde hulp voor patiënten met longinfectie door Mexicaanse griep

07 feb 2011

In december en januari dook het griepvirus opnieuw op in Europa. Gelukkig vielen er deze keer geen dodelijke slachtoffers in België, maar toch kan het H1N1-virus nog steeds tot gevaarlijke longinfecties leiden waarvoor gespecialiseerde hulp nodig is. Afgelopen maand werden er in het UZA negen patiënten beademd omdat ze ernstige longschade opliepen als gevolg van de Mexicaanse griep.

Lees meer...

UZA gaat samenwerken met PZ St-Norbertus

25 jan 2011

Op 25 januari 2011 ondertekenden de vzw Emmaüs en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een samenwerkingsovereenkomst om een universitair psychiatrisch centrum op te richten in het Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Sint-Norbertus te Duffel.

Lees meer...

"Krachttraining zinvol voor hartpatiënten"

18 jan 2011

"Krachttraining zinvol voor hartpatiënten", dat vertelt kinesist Paul Beckers, hoofd van de cardiale revalidatie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Hij bestudeerde in zijn doctoraat de effecten van krachttraining bij mensen met chronisch hartfalen.

Lees meer...

Steeds meer jonge kinderen allergisch aan hazelnoten

17 jan 2011

Overgevoeligheid aan hazelnoten is vandaag de sterkst groeiende allergie in Europa. Dat is het gevolg van de toenemende consumptie van deze noten, onder meer via chocolade. Het team van professor immunologie Didier Ebo (UZA, Universiteit Antwerpen) deed onderzoek naar hazelnootallergie bij jonge kinderen en volwassenen.

Lees meer...

Geheugenverlies bij het inslapen

13 dec 2010

Hoe komt het dat je je 's ochtends niets meer kunt herinneren van wat je dacht voordat je in slaap viel? Volgens neurologe Ilse De Volder van het Centrum voor klinisch slaap- en waakonderzoek van het UZA lijden we aan geheugenverlies op het moment dat we in slaap vallen.

Lees meer...

UZA start studie rond veelbelovende techniek tegen slaapapneu

10 dec 2010

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) start een studie rond een veelbelovende techniek tegen slaapapneu: de Upper Airway Stimulation (UAS). Professor Van de Heyning, diensthoofd neus-keel-oorziekten van het UZA, behandelde eerder al dertien patiënten die lijden aan obstructief slaapapneu met een nieuwe heelkundige ingreep.

Lees meer...

We volgen infectieziekten van Lissabon tot Vladivostok

25 nov 2010

Het vaccin- en infectieziekteninstituut van de Antwerpse Universiteit is door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgekozen als partner in de strijd tegen oprukkende infectieziekten. "We gaan in alle 53 Europese landen meehelpen bij de preventie en controle van die aandoeningen."

Lees meer...

Gezonde weefsels sparen dankzij revolutionair bestralingstoestel

14 nov 2010

Dienst Universitaire Radioatherapie Antwerpen, een samenwerking tussen UZA en ZNA, neemt samen eerste berstalingstoestel TomoTherapie TomoHD in gebruik. 

Lees meer...

Reden tot optimisme in strijd tegen kanker

26 okt 2010

Er wordt vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker. De vooruitzichten voor een aantal kankers en de kwaliteit van de zorg is sterk verbeterd, zo meldt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Lees meer...

Internationale onderscheiding voor José Ramet

21 okt 2010

Zijn werk was al eens met een internationale onderscheiding bekroond maar er kon er gerust nog bij: op 22 september ontving professor José Ramet diensthoofd pediatrie aan het UZ Antwerpen in Barcelona de Angel Ballabriga-prijs.

Lees meer...