Nieuws

Geheugenverlies bij het inslapen

13 dec 2010

Hoe komt het dat je je 's ochtends niets meer kunt herinneren van wat je dacht voordat je in slaap viel? Volgens neurologe Ilse De Volder van het Centrum voor klinisch slaap- en waakonderzoek van het UZA lijden we aan geheugenverlies op het moment dat we in slaap vallen.

Lees meer...

UZA start studie rond veelbelovende techniek tegen slaapapneu

10 dec 2010

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) start een studie rond een veelbelovende techniek tegen slaapapneu: de Upper Airway Stimulation (UAS). Professor Van de Heyning, diensthoofd neus-keel-oorziekten van het UZA, behandelde eerder al dertien patiënten die lijden aan obstructief slaapapneu met een nieuwe heelkundige ingreep.

Lees meer...

We volgen infectieziekten van Lissabon tot Vladivostok

25 nov 2010

Het vaccin- en infectieziekteninstituut van de Antwerpse Universiteit is door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgekozen als partner in de strijd tegen oprukkende infectieziekten. "We gaan in alle 53 Europese landen meehelpen bij de preventie en controle van die aandoeningen."

Lees meer...

Gezonde weefsels sparen dankzij revolutionair bestralingstoestel

14 nov 2010

Dienst Universitaire Radioatherapie Antwerpen, een samenwerking tussen UZA en ZNA, neemt samen eerste berstalingstoestel TomoTherapie TomoHD in gebruik. 

Lees meer...

Reden tot optimisme in strijd tegen kanker

26 okt 2010

Er wordt vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker. De vooruitzichten voor een aantal kankers en de kwaliteit van de zorg is sterk verbeterd, zo meldt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Lees meer...

Internationale onderscheiding voor José Ramet

21 okt 2010

Zijn werk was al eens met een internationale onderscheiding bekroond maar er kon er gerust nog bij: op 22 september ontving professor José Ramet diensthoofd pediatrie aan het UZ Antwerpen in Barcelona de Angel Ballabriga-prijs.

Lees meer...

Kinderen van twaalf kunnen perfect hartmassage geven

21 sep 2010

Met een eenvoudige pop en een instructiefilm op dvd moeten alle kinderen uit het laatste jaar lager onderwijs binnenkort leren hoe ze hartmassage moeten toepassen. Urgentiearts Jan Stroobants zal die poppen gaan verdelen op alle Antwerpse scholen. Zijn initiatief kan op bijval rekenen van onder anderen Luc Beaucourt.

Lees meer...

Professor Ramet wint prestigieuze prijs

21 sep 2010

Professor José Ramet, diensthoofd pediatrie van het UZA, neemt op 22 september de Angel Ballabriga-prijs in ontvangst tijdens het World Congress of Maternal & Infant Health in Barcelona. Hij krijgt deze prijs voor zijn jarenlange inzet voor de kindergeneeskunde in Europa.

Lees meer...

UZA scoort hoog in grote ziekenhuisenquête

06 sep 2010

In de grote ziekenhuisenquête onder 1.500 Vlamingen door reclamebureau Brandhome scoort het UZA hoog in de top 10 van de Vlaamse ziekenhuizen en staat het op kop in de provincie Antwerpen. Verder blijkt de Vlaming heel tevreden over de zorg die hij krijgt in Vlaamse ziekenhuizen, maar niet over de informatie over de kostprijs van zijn behandeling.

Lees meer...

Beaucourt levert waterzuiveringspompen in Pakistan

02 sep 2010

"Ik ben zelf gecontacteerd door de mensen van Creedence, die de pompen maken", vertelt Luc Beaucourt. "Zo kreeg ik de waterzuiveringspompen te zien."
"Dit is echt wat de mensen in Pakistan nodig hebben. Ze pompen hun drinkwater ginder allemaal uit hun eigen putje. Maar dat oppervlaktewater is na de overstromingen niet meer drinkbaar."

Lees meer...