Nieuws

UZA opent vrijdag nieuw radiotherapiecentrum met nieuw bestralingstoestel

10 mei 2011

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) opent vrijdag in samenwerking met Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) een nieuw gebouw met vier radiotherapiebunkers. In één ervan is de TomoHD geïnstalleerd, een bestralingstoestel dat het volgens de ziekenhuizen mogelijk maakt nog meer gezonde weefsels te sparen bij een behandeling.

Lees meer...

Frank Fol kookt met jonge patiëntjes

05 mei 2011

Edegem In het UZ Antwerpen (UZA) is gisteren de vernieuwde website 'Simon&Odil' gelanceerd. De website is bedoeld voor langdurig zieke kinderen en hun ouders.

Lees meer...

Radio-embolisatie hoopvolle nieuwe techniek voor behandeling leverkanker

04 mei 2011

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vindt woensdag een symposium plaats dat de praktijkervaring met radio-embolisatie toelicht.

Lees meer...

Er is te weinig aandacht voor pijn

04 mei 2011

De wachtlijsten in pijnklinieken worden steeds langer. Verpleegkundigen en artsen moeten lessen krijgen in pijnbehandeling. Snel detecteren, helpt chronische pijn voorkomen.

Lees meer...

Op reis met anticonceptie

28 apr 2011

Als een vrouw voor enkele weken andere oorden opzoekt, reist er vaak één of andere vorm van anticonceptie mee. Tussen pak en zak, in de vagina of in de uterus gaat schuil wat tijdens de vakantie een stukje comfort en veiligheids-gevoel moet bieden. Professor Yves Jacquemyn (diensthoofd gynaecologie, UZ Antwerpen) geeft tips om het allemaal naar wens te laten verlopen.

Lees meer...

Beroertes op jongere leeftijd nemen hand over hand toe

27 apr 2011

Eén mogelijke verklaring hiervoor is volgens de Amerikaanse Hartvereniging de ongezonde levensstijl van Amerikanen, van wie maar liefst de helft aan overgewicht lijdt. "De resultaten zijn zeker merkwaardig", zegt de Antwerpse cardioloog Christiaan Vrints (UZA).

Lees meer...

Foto's UZA Teddybeerziekenhuis

19 apr 2011

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wordt op zaterdag 2 april omgedoopt tot 'Teddy Bear Hospital'. Kleuters kunnen dan spelenderwijs kennismaken met het ziekenhuis om zo de angst voor dokters en ziek-zijn weg te nemen.

Lees meer...

Kwart Belgen heeft allergie

08 apr 2011

Het aantal Belgen dat te kampen heeft met een of meer allergieën, heeft 'een absolute top' bereikt. 'Als we spreken over 25 procent van de Belgen, dan kan je niet anders dan spreken van een epidemie', zegt professor Didier Ebo, allergiespecialist aan het UZ Antwerpen.

Lees meer...

Niet vroeg genoeg zindelijk

23 maa 2011

Kinderen worden op steeds latere leeftijd zindelijk. Waarom is dat een probleem ? Een gesprek met Alexandra Vermandel, kinesitherapeute in de Klein Bekken Kliniek van het UZA.

Lees meer...

"Met deze sneltests ken je binnen het halfuur de oorzaak van je hoest"

07 maa 2011

"Door sneller te testen, kan de behandeling efficiënter en zal het gebruik van onnodige antibiotica hopelijk fors verminderen", vertelt professor microbiologie Herman Goossens (UA).

Lees meer...