Nieuws

Begrip superfood is verzonnen door marketing

18 jul 2017

We kennen ze tegenwoordig allemaal, de zogenaamde "superfoods": gojibessen, chiazaad, açaibessen, ... Maar zijn ze dan echt zoveel gezonder dan een doodgewone kers? Alex Stas, diëtist aan het UZA, legt uit hoe het nu net in elkaar zit. 

Lees meer...

Belgische patiënten testen beloftevolle behandeling tegen MS

12 jul 2017

Wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen zijn een nieuwe behandeling tegen multiple sclerose aan het ontwikkelen. De eerste proeven op mensen starten al in september. In ons land lijdt één Belg op de duizend aan MS. Dat zijn 12.000 patiënten.

Lees meer...

Middel tegen overgewicht verkleint kans op diabetes

05 jul 2017

Een medicijn dat gewichtsverlies stimuleert én de kans op diabetes verkleint? Het UZA werkte mee aan de studie naar het middel liraglutide. 

Lees meer...

De stand van uw hart

05 jul 2017

Hartritmestoornissen komen alsmaar vaker voor en treffen ook jonge mensen. Een nieuwe technologie om ze te behandelen is daarom van groot belang. Professor Hein Heidbuchel, diensthoofd cardiologie in het UZA, hierover aan het woord in Knack.  

Lees meer...

Hoge Gezondheidsraad vraagt extra aandacht voor tinnitus

29 jun 2017

De Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, heeft een advies uitgebracht waarin zij extra aandacht vragen voor tinnitus of oorsuizen binnen het zorgstelsel. Prof. Van de Heyning, diensthoofd NKO (UZA), en Annick Gilles, professor audiologie (UZA/UAntwerpen), werkten intensief mee aan het rapport.

Lees meer...

Het effect van voeding is niet oneindig

29 jun 2017

Voeding is een religie geworden, daarom strijdt diëtist Michaël Sels tegen het extremisme in de voedingssector. Pas vooral op voor valse beloften van dieetgoeroe's. 'Je portefeuille eindigt na een kuur poeders en pillen alvast een heel pak lichter, nu jijzelf nog.'

Lees meer...

Wanneer het gepiep niet stopt

29 jun 2017

Nu de zomerfestivals starten, waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad voor tinnitus - een permanente pieptoon door lawaaitrauma. Meer preventie en expertise in de behandeling zijn dringend nodig. 'Sommigen leren ermee leven, maar anderen smeken om euthanasie of plegen zelfmoord.'

Lees meer...

Slapeloosheid zit niet alleen tussen je oren

14 jun 2017

Nederlandse wetenschappers hebben zeven genen ontdekt die het risico op slapeloosheid flink verhogen. Dat kan de biologische basis van slapeloosheid helpen ontrafelen en het stigma wegnemen dat niet kunnen slapen 'tussen de oren zit'. Professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZA geeft uitleg. 

Lees meer...

O(og) zo kwetsbaar

14 jun 2017

Ongeveer 1 op de 20 consultaties bij een oogarts gebeurt vanwege een kwetsuur. Veel daarvan worden opgelopen tijdens het beoefenen van een sport. Het risico voor sporters op oogletsels is veeleer klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Jan Van Looveren, oogarts van het UZA geeft meer uitleg. 

Lees meer...

Rugpijn? Beweeg met dat lijf!

14 jun 2017

Tachtig procent van de Belgen krijgt ooit te maken met lage rugpijn. In veel gevallen is daar geen duidelijke oorzaak voor en gaan de klachten vanzelf weer weg. Toch worden patiënten nog te vaak onder de scanner en zelfs op de operatietafel gelegd. Gaëtane Stassijns, rugspecialiste van het UZA licht verder toe in Knack. 

Lees meer...