Nieuws

Betrokken zorgverleners, betere uitkomsten voor de patiënt

24 okt 2017

Het UZA is het eerste ziekenhuis in Europa dat zich Magnet-erkend mag noemen. Magnet® is wereldwijd de hoogste erkenning voor verpleegkundige zorg. Om een Magnet-erkenning te behalen, moet een ziekenhuis inzetten op een aantoonbare en continue verbetering van patient outcomes - zoals doorligwonden en valpreventie - , nieuwe kennis en innovatie en uitmuntende professionele praktijk. Magnet-erkend zijn betekent ook dat een ziekenhuis in staat is om verpleegkundigen aan te trekken en te behouden.

Lees meer...

Te weinig slaap is iets om van wakker te liggen

19 okt 2017

Wie maar zes uur per nacht sleept, schaadt zijn gezondheid. Wie denkt in het weekend zijn slaap in te halen, is ook weer mis. Een mens slaapt volgens een vaste cyclus en heeft daarvoor minstens 7 uur per nacht nodig. 'Te veel slapen is daarentegen ook niet goed', vertelt prof. dr. Johan Verbraecken van het UZA. 'Al is het niet slaap die voor een vroedtijdig overlijden kan zorgen, maar de onderliggende gezondheidsproblematiek.'

Lees meer...

Nieuwe reanimatietechnieken verhogen overlevingskans trauma

16 okt 2017

Jaarlijks sterven ongeveer 3.000 Belgen door een ongeval. Een ernstig trauma kan een hartstilstand veroorzaken. “Nieuwe technieken kunnen de levens van deze - vaak jonge - slachtoffers redden. Daarom haalden we internationale experten naar België om ons deze innovatieve technieken aan te leren tijdens een internationale studiedag”, zegt urgentiearts Hannelore Raemen van het UZA.

Lees meer...

Nieuw pijncentrum UZA met nieuwste aanpak van pijn

09 okt 2017

In het UZA is het nieuwe pijncentrum in gebruik genomen. De meest innovatieve technieken voor diagnose, behandeling en opvolging worden er in een lichte, huiselijke omgeving toegepast.

Lees meer...

Kinderen weten niet wat natte broek is

20 sep 2017

Amper een op de vijf Vlaamse 2,5-jarigen is zindelijk. In de jaren zestig van de vorige eeuw was dat nog negen op de tien. "Een oorzaak is dat ouders foutieve of zelfs geen informatie krijgen over hoe en wanneer ze op een ­correcte manier met de zindelijkheidstraining moeten beginnen", zegt prof. Alexandra Vermandel 

Lees meer...

Medische kiosken staan voor doorbraak

07 sep 2017

Het UZA was twee jaar geleden het eerste ziekenhuis waar de medische kiosk van BeWell een plaats kreeg. "De kiosk heeft het verloop van de raadplegingen fundamenteel veranderd", vertelt prof. Guy Hans, medisch directeur in het UZA. "Patiëntengegevens zitten meteen in het medisch dossier waardoor de consultatie gerichter kan verlopen."

Lees meer...

Een breekbaar vak

06 sep 2017

Balletdansers vergen het uiterste van hun lichaam. Dat hun maandstonden uitblijven en hun botten verzwakken lijken ze te aanvaarden als niet te vermijden bijwerkingen van een veeleisend vak. Prof. Gaëtane Stassijns, fysische geneeskunde aan het UZA, kijkt hier niet van op. "Een laag lichaamsgewicht en vele uren trainen verstoort de hormonale balans."

Lees meer...

PET-scan vermijdt overbodige ingrepen bij hoofd-halskanker

05 sep 2017

Patiënten met tumoren in het neus-, keel- en oorgebied moeten in de toekomst misschien minder geopereerd worden. Vaak volstaat opvolging met een PET-scan. Dat blijkt uit Belgisch-Nederlands onderzoek, waar het UZA aan meewerkte.

Lees meer...

Aspirine tegen kanker

28 aug 2017

Helpt aspirine binnenkort mee in de strijd tegen kanker? Kom op Tegen Kanker en het Antikankerfonds investeren samen alvast in een nieuw onderzoek naar de effecten van aspirine en een middel afgeleid van de specerij kurkuma. 

Lees meer...

'Voedingsextremisme is nooit gezond'

07 aug 2017

Vegetariërs vertonen vaker symptomen van depressie dan vleeseters, toont een Britse studie. Maakt vlees gelukkiger dan groenten en fruit? 'Dat is geen juiste conclusie.'

 
Lees meer...