Nieuws

Cochleair implantaat behoedt ouderen voor dementie

13 sep 2018

Wetenschappers van het UZA en de Universiteit Antwerpen tonen aan dat een cochleair implantaat slechthorende ouderen kan behoeden voor dementie. “Op latere leeftijd zeggen mensen vaak dat een implantaat geen zin meer heeft, maar ons onderzoek bewijst het tegendeel”, zegt prof. Griet Mertens. 

Lees meer...

Slaaptekort maakt je 'sociaal onaantrekkelijk'

14 aug 2018

Te weinig slapen kan je sociaal leven verknoeien. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Je voelt je niet alleen eenzamer en minder happig om met anderen contact te leggen, maar je blijkt ook ‘sociaal onaantrekkelijker’ voor anderen. "Je wordt inderdaad sociaal minder vaardig door slaaptekort. Je mimiek en huidskleur veranderen erdoor, wat je sociaal minder aantrekkelijk maakt", zegt professor Johan Verbraecken (UZA). 

Lees meer...

Bedevaart met ezels levert € 8.500 op voor kankeronderzoek

14 aug 2018

Gust verloor zijn vrouw aan kanker, Albert is zelf ex-kankerpatiënt. De twee zamelden via de UZA Foundation geld in voor kankeronderzoek. Professor Berneman kwam persoonlijk bekendmaken dat 120 sympathisanten in totaal 8.500 euro hadden gestort. “Een opsteker voor ons als onderzoekers en alle hulpverleners”, vertelde de professor, in het bijzijn van dokter Ann Van de Velde. “We gaan het geld inzetten voor onderzoek om het afweersysteem van kankerpatiënten te versterken.”

Lees meer...

Beweeg voldoende op het vliegtuig

07 aug 2018

Een trombose krijgen tijdens de vliegreis. 1 persoon op 5.000 vluchten langer dan vier uur krijgt er een. “Die zijn ook gekend als het economyclass syndroom”, zegt hematoloog Alain Gadisseur. Beweeg voldoende en drink voldoende water om uitdroging van het bloed te vermijden.  

 

Lees meer...

Ultrasnelle behandeling tegen wespengifallergie

01 aug 2018

Een allergie voor het gif van insecten kan levensbedreigend zijn. Jaarlijks sterven er in Europa zo’n 150 mensen aan een allergische reactie na een wespen- of bijensteek. Wie één keer een veralgemeende allergische reactie heeft gehad, kan een tweede voorkomen met behulp van immunotherapie. Het UZA is het enige centrum in Vlaanderen dat een ‘ultrarush’ schema aanbiedt, een behandeling waarbij de patiënt na drie uur al beschermd is.

Lees meer...

Bedevaarders met ezels bereiken Compostela

31 jul 2018

Gust en Albert komen aan in Santiago de Compostela! Op zondag 2 april vertrokken ze en vandaag, dinsdag 31 juli, komen ze na 2.800 kilometer aan. Beide pelgrims werden van dichtbij geconfronteerd met kanker en hebben daardoor een bijzondere band met het UZA. Met deze tocht steunen ze de UZA foundation voor kankeronderzoek. 

Lees meer...

Tellen de uren die je voor middernacht slaapt dubbel?

30 jul 2018

Klopt de volkswijsheid dat de uren die je voor middernacht slaapt dubbel tellen? Volgens slaapexpert prof. Johan Verbraecken van het UZA niet helemaal: 'De mensen leefden vroeger veel meer volgens de cyclus van licht en duisternis, en gingen dus ook quasi steeds voor middernacht slapen. De eerste uren van de slaap vielen dus voor middernacht, en het zijn net deze eerste uren van de slaap die kwalitatief het belangrijkst zijn, gezien dan de diepe slaap plaatsvindt.'

Lees meer...

UZA behaalt opnieuw JCI-kwaliteitslabel

25 jul 2018

Het UZA heeft voor de tweede keer het kwaliteitslabel van Joint Commission International (JCI) behaald. JCI legt internationale normen vast die erover waken dat patiënten in een ziekenhuis kunnen rekenen op zorg die gedreven is door kwaliteit en veiligheid. Deze heraccreditatie bevestigt dat er in het UZA een continue verbetercultuur heerst die door alle medewerkers wordt gedragen.

 
Lees meer...

UZA trok lessen uit 'mirakel van Uppsala'

20 jul 2018

Naar een voorbeeld uit het Zweedse ziekenhuis Uppsala startte het UZA met family integrated care. Manuela Bastanie, hoofdverpleegkundige intensieve neonatale zorg UZA: 'De betrokkenheid van de ouders in Uppsala bleek een grote plus te zijn. Zo zijn we gestart met family integrated care, zorg met een actieve rol voor de familie. Ons team heeft intussen, deels met steun van de overheid, een opleiding gevolgd over ontwikkelingsgerichte zorg, met een nadruk op het verminderen van stress bij de baby's en de participatie van ouders en familieleden aan de zorg.'

Lees meer...

Wetenschap bindt strijd aan met groeistoornissen

16 jul 2018

De Universiteit Antwerpen en het UZA coördineren een grootschalige internationale studie naar een nieuwe therapie voor achondroplasie. Tweehonderd kinderen met ernstige groeistoornissen zullen van nabij gevolgd worden tijdens de Dreambird-studie.

Lees meer...