Symposium huisartsen en oncologie (10 december 2005)

Multidisciplinaire behandeling

Alleen al in de provincie Antwerpen krijgen jaarlijks zo'n 10.000 mensen de diagnose kanker te horen. Het aantal gevallen stijgt nog elk jaar. Het goede nieuws is dat voor de meeste kankers de genezingskansen verbeteren.
'In nogal wat ziekenhuizen worden alle tumoren binnen één dienst behandeld. In het UZA hebben we ervoor geopteerd om de behandeling van kanker niet bij één dienst te centraliseren, maar voor elk domein een afzonderlijke cluster uit te bouwen met specialisten uit verschillende disciplines', zegt prof. dr. Paul Germonpré van de dienst pneumologie, coördinator van het oncologische zorgprogramma in het UZA en organisator van het symposium.
Concreet zijn er onder meer clusters voor maag-, darm- en leverkanker, gynaecologische tumoren en borstkanker, kwaadaardige aandoeningen in het hoofd- en halsgebied, tumoren in de spieren of beenderen, urologische kankers en longkanker.
Germonpré: 'In elk van deze clusters, als het ware centers of excellence, wordt de nodige expertise samengebracht. Orgaanspecialisten, oncologen, chirurgen, radiologen, radiotherapeuten, anatoom-pathologen en andere specialisten bekijken elke casus gezamenlijk tijdens een wekelijkse of tweewekelijkse bespreking. Voordeel van deze samenwerking is dat we de tumoren vaker in een vroegtijdig stadium kunnen ontdekken.'

Thema's symposium

Tijdens het symposium voor huisartsen op 10 december werd de aanpak binnen het UZA toegelicht en werd per vakgebied een interessant topic of nieuwe evolutie voorgesteld.
'Prof. dr. Wiebren Tjalma, coördinator van het multidisciplinair universitair borstcentrum, heeft bijvoorbeeld een uiteenzetting gegeven over de werking van onze eendagsborstkliniek', haalt Germonpré aan. 'Patiënten gaan in de voormiddag op consultatie bij een gynaecoloog, waarna meteen foto's worden gemaakt en indien nodig een biopsie wordt uitgevoerd. Nog diezelfde avond krijgt de vrouw de resultaten. Dat heeft als groot pluspunt dat ze niet langer dan strikt noodzakelijk ongerust hoeft te zijn.'
NKO-arts dr. Carl Van Laer, kliniekhoofd hoofd-hals-oncologie, kwam praten over de behandeling van strottenhoofdkanker. Bij een beginnende tumor wordt vandaag steeds vaker de voorkeur gegeven aan lasertherapie. Deze techniek zou even goed zijn als een uitgebreide operatie of radiotherapie, terwijl er weinig ernstige bijwerkingen zijn.
Andere thema's die aan bod kwamen, waren onder meer de huidige aanpak van plaatselijk gevorderde longtumoren, het behoud van urinaire continentie na prostaatoperaties en de ontwikkeling van nieuwe chemotherapeutica. Germonpré vindt het symposium voor herhaling vatbaar.
'Bij onze multidisciplinaire besprekingen proberen we de huisartsen zoveel mogelijk te betrekken. Dankzij dit symposium kunnen we hun behoeften veel beter inschatten.'

Lees verder:
Snelle diagnose in de borstkliniek

Bron: maguza.be