Op de voet gevolgd

Een op zes diabetici krijgt vroeg of laat een ernstige voetwonde. In de diabetische voetkliniek van het UZA kunnen ze terecht voor advies en behandeling. ‘Snel hulp zoeken is de boodschap’, beklemtoont vaatchirurg dr. Patrick Lauwers, coördinator van de voetkliniek.

Door problemen met de doorbloeding in het onderbeen en veranderingen in de bezenuwing ontwikkelen diabetici sneller dan andere mensen voetwonden, die ook nog eens veel moeilijker genezen. Ouderen lopen meer risico, al kan het probleem ook opduiken bij veertigers of vijftigers, uitzonderlijk zelfs al rond dertig jaar. Een op vijftien diabetespatiënten krijgt ooit een wonde die zo ernstig is dat een amputatie wordt overwogen. Beenamputaties vormen gelukkig een minderheid, maar ook een teenamputatie is een zware psychologische opdoffer. ‘Behalve diabetici met voetwonden behandelen we in de voetkliniek ook diabetespatiënten met gezwollen benen, pijnlijke voeten of kleine orthopedische problemen’, zegt Lauwers.

Hoe beter de patiënt zijn suikerwaarden onder controle houdt, hoe kleiner het risico op een voetwonde. Ontstaat er dan toch een hardnekkig letsel, dan is het zaak zo snel mogelijk gespecialiseerde hulp te zoeken. Lauwers: ‘Wij proberen patiënten met een wonde altijd zo snel mogelijk op de raadpleging te zien, zeker binnen de paar dagen. Ze komen terecht bij een team dat bestaat uit een diabetoloog, een orthopedisch chirurg, een vaatchirurg, wondzorgverpleegkundigen, een schoenmaker, logistieke medewerkers en podologen. Die laatsten nemen de algemene voetverzorging op zich. Die multidisciplinaire aanpak verhoogt de kans op genezing.’ 

Preventie beste behandeling

Afhankelijk van het probleem kan de therapie bestaan uit aangepaste schoenen of steunzolen, speciale wondzorg, een orthopedische correctie of een ingreep om de doorbloeding te verbeteren. Almaar meer patiënten krijgen een ballondilatatie of stent om een zieke slagader open te maken. ‘Preventie blijft echter de beste behandeling. We leren onze patiënten dan ook hoe ze nieuwe problemen kunnen voorkomen’, vertelt Lauwers. 

De voetkliniek maakt deel uit van de dienst diabetologie, die onder leiding staat van prof. dr. Luc Van Gaal, en bestaat al sinds 1989. Het was destijds de eerste multidisciplinaire voetkliniek in België. Om tot een optimale aanpak te komen, wordt er regelmatig overlegd met andere centra in België. Ook niet-diabetici met een voetwonde zijn overigens welkom.

Info: diabetische voetkliniek UZA, T 03 821 44 43, 03 821 44 41

Aangemaakt op
Laatste update op