Medisch

NIPT spoort chromosoomafwijkingen op

Januari 2016

De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) is goed op weg om dé referentietest te worden om het syndroom van Down op te sporen tijdens de zwangerschap. Via een bloedstaal van de moeder wordt het DNA van de foetus onderzocht.

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, genetica, prenatale diagnose

Hypospadie: opereren of niet?

Oktober 2015

Ongeveer 1 op de 200 jongens wordt geboren met hypospadie, een aandoening waarbij de plasbuis te laag uitmondt. 'Belangrijk is om de patiënt na een eventuele operatie niet zomaar los te laten.'

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, urologie, pediatrie algemeen, kinderchirurgie, kindergeneeskunde

Diabetes: het dagboek van Mathias

Oktober 2015

Mathias (13) kreeg in mei 2015 de diagnose diabetes type 1. Die eerste dagen in het ziekenhuis waren best heftig, met veel informatie én emoties te verwerken. Het verhaal van een bewogen week.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, diabetes, pediatrie algemeen, diabetes kinderen, endocrinologie diabetologie en metabole ziekten

10 jaar kunstharten in het UZA

Oktober 2015

Tien jaar geleden deden de eerste kunstharten hun intrede in het UZA. Intussen hebben de hoogtechnologische pompen het leven van 62 patiënten gered of drastisch verbeterd.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, cardiochirurgie

Beroertezorg: snel ingrijpen beperkt de schade

Juli 2015

Patiënten met een beroerte kunnen in het UZA terecht in de multidisciplinaire beroerte-eenheid. Het ziekenhuis biedt naast de standaardbehandeling ook mechanische trombectomie aan, een hooggespecialiseerde ingreep om bloedklonters te verwijderen.

Lees meer...

Geplaatst onder neurochirurgie, neurologie, revalidatiecentrum voor communicatiestoornissen, revalidatie