Medisch

Nieuw zorgplatform voor (jong)volwassenen met aangeboren hartafwijking

Oktober 2016

De dienst cardiologie heeft er een groep patiënten bij: kinderen met aangeboren hartafwijkingen die intussen de volwassen leeftijd hebben bereikt. Om ze aangepaste zorg te bieden, bouwde het UZA een nieuw platform uit.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, pediatrie, pediatrie algemeen

Slaapgeneeskunde in de lift

Juli 2016

Een slaapprobleem kan vele oorzaken hebben. ‘Je moet altijd de hele patiënt bekijken’, zegt prof. dr. Johan Verbraecken, van het UZA-slaapcentrum. ‘Met een multidisciplinair team bovendien.’ Dat ondervond ook Jurgen, bij wie na jaren slechte nachten slaapapneu werd vastgesteld.

Lees meer...

Geplaatst onder pneumologie, neurologie, psychiatrie, neus-keel-oorziekten, slaapcentrum, slaapstoornissen kinderen

Immuuntherapie: afweersysteem versus kanker

Juli 2016

Het eigen afweersysteem stimuleren om kankercellen te bestrijden: dat is in een notendop immuuntherapie. Het UZA trekt volop mee aan de onderzoekskar, onder meer met een vaccin voor leukemiepatiënten.

Lees meer...

Geplaatst onder hematologie, oncologie, longkanker, huidkanker, oncologie algemeen, hematologische kanker, onderzoek

Delirium op intensieve zorg

Juli 2016

Meer dan de helft van de patiënten op intensieve zorg maakt vroeg of laat een delirium door. De patiënt komt in een toestand van verwardheid en verminderd bewustzijn. Met een gerichte aanpak slagen we erin om veel leed te voorkomen.

Lees meer...

Geplaatst onder intensieve zorg, patiëntenbegeleiding

Safe surgery in het UZA: in veilige handen

April 2016

Op de website zorgkwaliteit.be is gepubliceerd hoe 48 Vlaamse ziekenhuizen scoren op het gebruik van de checklist veilige heelkunde. Het UZA scoort heel goed: in 100% van de ingrepen past het UZA de checklist toe. Bovendien gebruiken we in 95% van de ingrepen een checklist die zelfs uitgebreider is dan de WHO-checklist.


 

Lees meer...

Geplaatst onder cardiochirurgie, orthopedie, neurochirurgie, plastische chirurgie, anesthesie, abdominale chirurgie, thorax- en vaatheelkunde, transplantaties: longen, oncologie algemeen, kinderchirurgie, hepatobiliaire chirurgie, transplantaties: nier-lever-pancreas, endocriene chirurgie