Medisch

Leven met de ziekte van Parkinson: 'Bewegen helpt. Humor ook'

Juli 2017

Je krijgt de diagnose parkinson en dan moet je verder met je leven. Chantal (54), Marc (63) en Pascal (50) vertellen hoe ze dat doen. 'Mijn man begrijpt soms niet hoe ik kan blijven lachen.'

Lees meer...

Geplaatst onder neurologie

Zwaargewond op de spoeddienst: 'Scannen binnen het half uur'

Juli 2017

Breng patiënten na een zwaar ongeval niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar naar een gespecialiseerd traumacentrum, zo luiden de recentste aanbevelingen. Daar staat bij aankomst een compleet team klaar voor de patiënt.

Lees meer...

Geplaatst onder spoed

Voedselallergie: licht op groen voor pinda?

Juli 2017

Het UZA laat allergische kinderen op jonge leeftijd al pindakaas eten. Dat verkleint hun risico op een latere pinda-allergie. Kinderarts-allergoloog prof. dr. Margo Hagendorens verklaart de opmerkelijke aanpak.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, immunologie, allergie, allergie kinderen

Zeldzame kanker: werk voor specialisten

april 2017

Patiënten met een zeldzame kanker hebben betere kansen in een gespecialiseerd ziekenhuis. Omdat de artsen er meer ervaring hebben, en ook de nieuwste behandelingen inzetten. Zo test het UZA als enige in Vlaanderen een therapeutisch vaccin tegen longvlieskanker.

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie, longkanker, oncologie algemeen, muskuloskeletale kanker, neuro-endocriene kanker, neurologische kanker

Mastocytose en hereditair angio-oedeem (HAE): Grote expertise voor kleine groep patiënten

april 2017

Mastocytose en hereditair angio-oedeem, zelfs sommige artsen hebben er nog nooit van gehoord. De dienst immunologie heeft door de jaren een grote expertise opgebouwd rond die zeldzame ziekten.

Lees meer...

Geplaatst onder immunologie