Medisch

Generische geneesmiddelen in de lift

maart 2006

Generische geneesmiddelen mogen dan even goed en minder duur zijn dan de originele producten, Belgische artsen en patiënten blijven vaak vasthouden aan hun vertrouwde merkmedicijnen. Om die gewoonte te doorbreken, start minister van Volksgezondheid Rudy Demotte in 2006 met een informatiecampagne.

Lees meer...

Geplaatst onder apotheek, wetenschap

Symposium duikgeneeskunde en duikveiligheid (3 december 2005)

maart 2006

In 2005 belandden 47 duikers na een duikongeval in de hyperbare kamer van het UZA. Omdat er een grote nood is aan meer informatie rond veilig sportduiken, organiseerde de dienst spoedgevallen afgelopen najaar het symposium duikgeneeskunde en duikveiligheid. ‘Een klacht na een duik moet als een duikongeval beschouwd worden tot het tegendeel bewezen is’, beklemtonen caissonmeester Jurgen Galicia en cardiochirurg dr. Bernard Stockman, zelf gepassioneerde duikers.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiochirurgie, wetenschap

Symposium huisartsen en oncologie (10 december 2005)

maart 2006

Kanker is nooit het terrein van één dienst of specialist. Het UZA koos daarom voor een oncologisch zorgprogramma met verschillende clusters, die per type kanker specialisten uit diverse disciplines verenigen. Samenwerking met de huisarts is daarbij cruciaal. Tijdens het symposium huisartsen en oncologie op 10 december 2005 stelde het UZA zijn oncologisch zorgprogamma aan 87 huisartsen uit de regio voor.

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie, wetenschap

ESPNIC-congres heeft aandacht voor dringend ziekenvervoer kinderen

december 2005

Het jaarlijkse congres van de European Society of Paediatric and Neonatal Intensive Care (ESPNIC) vond in 2005 in Antwerpen plaats, onder voorzitterschap van prof.dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie in het UZA en het Koningin Paola Kinderziekenhuis. Een onderwerp dat hoog op de agenda stond, was het dringende ziekenvervoer van kinderen. ‘Ik heb met eigen ogen gezien dat dit in sommige Europese landen allesbehalve goed georganiseerd is’, aldus Ramet.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, wetenschap

UZA presenteert nieuwe medicatie voor obesitas (en zijn risico’s)

september 2005

Prof. dr. Luc Van Gaal, diensthoofd diabetologie, metabole ziekten en nutritiepathologie in het UZA, was hoofdonderzoeker in een grootschalige Europese studie omtrent obesitas. Na twee jaar uitvoerig testen met rimonabant, een nieuwe benadering in het domein van obesitas, werden de resultaten van de studie gepubliceerd (Lancet april 2005). Van Gaal onderstreept het belang van dit nieuwe medicijn dat niet alleen gewichtsverlies veroorzaakt maar ook een reeks cardiovasculaire risicofactoren gunstig beïnvloedt. Volgend jaar komt rimonabant wellicht op de markt.

Lees meer...

Geplaatst onder diabetologie, metabole ziekten, nutritiepathologie, wetenschap