Medisch

Mastocytose en hereditair angio-oedeem (HAE): Grote expertise voor kleine groep patiënten

april 2017

Mastocytose en hereditair angio-oedeem, zelfs sommige artsen hebben er nog nooit van gehoord. De dienst immunologie heeft door de jaren een grote expertise opgebouwd rond die zeldzame ziekten.

Lees meer...

Geplaatst onder immunologie

Nieuwe technieken bij slokdarmproblemen

april 2017

Mensen die veel last hebben van brandend maagzuur, krijgen soms slokdarmproblemen en uitzonderlijk zelfs slokdarmkanker. Het UZA past de allernieuwste technieken toe om dat doemscenario te voorkomen.

Lees meer...

Geplaatst onder gastro-enterologie

Zuinig met radiologische straling: UZA-aanpak internationaal bekroond

Januari 2017

De dienst radiologie doet al het mogelijke om de stralingsdosis voor patiënten tijdens een onderzoek zo laag mogelijk te houden. Die inspanning werd beloond met het EuroSafe Imaging Stars label, een Europees keurmerk voor goede beeldvorming.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, radiologie, nucleaire geneeskunde, kwaliteit

Rampenplanning in het UZA: spoed staat klaar

Januari 2017

Op 22 maart 2016 net voor 8 uur ontplofte in de vertrekhal van Brussels Airport de eerste bom. Om 8:37 uur werd het eerste zwaargewonde slachtoffer opgevangen in het UZA. Iedereen stond klaar. Hoe bereidt de spoedafdeling zich voor op dergelijke grote incidenten?

Lees meer...

Geplaatst onder orthopedie, spoed, neus-keel-oorziekten

Sneller op de been na darmoperatie

Januari 2017

Patiënten die een darmoperatie ondergaan, kunnen vandaag soms al na drie dagen naar huis. Met dank aan het ERAS-programma, kort voor Enhanced Recovery After Surgery (versneld herstel na chirurgie).

Lees meer...

Geplaatst onder abdominale chirurgie