Zelfmedicatie: do's en don'ts

U hoeft niet voor elk klein kwaaltje naar de dokter te hollen. Soms is het perfect mogelijk om een lichte hoofdpijn of koorts zelf aan te pakken. Maar als u daarvoor een geneesmiddel gebruikt, hou dan wel enkele regels in acht.

Neem niet zomaar medicijnen van iemand anders

Een geneesmiddel dat goed is voor de ene kan nadelig zijn voor iemand anders. Een pijnstiller tegen migraine is bijvoorbeeld veel te krachtig voor iemand met een lichte hoofdpijn.

Gebruik geneesmiddelen zonder voorschrift alleen voor een korte periode

Kwaaltjes die u zelf probeert te genezen, moeten na korte tijd opgelost zijn. Is dat niet zo, roep dan de hulp van een professional in, zeker als u geneesmiddelen gebruikt. Een medicijn dat verkrijgbaar is zonder voorschrift, is niet noodzakelijk honderd procent veilig. Neussprays die het neusslijmvlies actief ontzwellen bijvoorbeeld, gebruikt u beter niet langer dan vijf dagen. Anders loopt u het risico op een chronische zwelling van het slijmvlies.

Neem nooit te hoge dosissen in

Een middel te lang nemen leidt vaak tot problemen, maar ook te hoge dosissen kunnen gevaarlijk zijn. Ontstekingsremmers op basis van ibuprofen (bij de apotheek verkrijgbaar als Nurofen, Motrin, …) zijn heel doeltreffend bij bepaalde vormen van pijn. Maar bij te hoge dosissen kunnen ze maagzweren of maagbloedingen veroorzaken. Bovendien zijn ze schadelijk voor hart en nieren. Overmatig gebruik van pijnstillers kan ook leiden tot chronische hoofdpijn.

Pas de dosering bij kinderen aan

Geef een kind geen volwassen dosis. Dat kan namelijk te sterke nevenwerkingen of zelfs fatale toxiciteit teweegbrengen. Ook voor extreem magere mensen is een lagere dosis soms aangewezen.

Let op met combinaties van geneesmiddelen

Denk eraan dat geneesmiddelen soms op elkaar inwerken. Zo versnelt Sint Janskruid, een plantaardig antidepressivum, de afbraak van een aantal geneesmiddelen waaronder de anticonceptiepil, met een verhoogd risico op een ongewenste zwangerschap als gevolg.

Wees extra voorzichtig tijdens de zwangerschap

Sommige geneesmiddelen zijn toxisch voor de foetus. Ontstekingsremmers neemt u beter niet in tijdens de zwangerschap. Paracetamol (zoals Dafalgan) is dan weer wel veilig tijdens deze periode.

Vermijd alcohol

Alcohol en geneesmiddelen gaan vaak niet goed samen. Zeker in combinatie met slaapmiddelen is alcohol absoluut te vermijden.

Ga voor het alternatief met het minste risico

Het is niet altijd nodig om bij een lichte kwaal meteen naar een pil te grijpen. Bij constipatie volstaat dikwijls een aanpassing van het voedingspatroon. Kiest u toch voor een geneesmiddel, geef dan de voorkeur aan de mildere middelen. Lactulose is bij verstopping vaak een beter alternatief dan bisacodyl, dat weliswaar beter werkt, maar darmkrampen kan veroorzaken.

Lees altijd goed de bijsluiter

Op de bijsluiter van een geneesmiddel vindt u nuttige informatie over de functie, de dosering en de nevenwerkingen van het medicijn. Neem de info aandachtig door voor u het geneesmiddel gebruikt. Laat u aan de andere kant ook niet al te zeer afschrikken door alle opgesomde bijwerkingen. Vaak komen die maar heel zelden voor.

Vraag raad aan uw apotheker

Ziet u door de bomen het bos niet, laat u dan in de eerste plaats adviseren door uw apotheker. Net als de arts is hij of zij een vertrouwenspersoon die u informatie kan geven over het juiste gebruik van het medicijn.
 

Aangemaakt op
Laatste update op