Voeding: de missing link

Ook soms last van vermoeidheid en energiedips? Bij mij is het tijdens mijn zwangerschap begonnen en in tegenstelling tot mijn dikke buik is het na de bevalling niet meer weggegaan. 'Ach, iedereen is wel eens moe dus waarom zorgen maken?', werd me verteld.

Maar bij mij was het anders, ik had er nog nooit last van gehad. Ik had altijd een teveel aan energie. De vermoeidheid sloeg steeds heel onverwacht toe: achter de computer, in de auto, tijdens een diner. Mijn oogleden werden zwaarder en mijn lichaam smeekte om een bed.

Kwam het door de zwangerschap, de bevalling of de keizersnede? Was het de baby die me 's nachts wakker hield? Ik berustte in het feit dat ik gewoon wat meer moest slapen. Maar het ging niet weg. Het was als een donkere schaduw die me bedekte en dan op me ging wegen als een molensteen. De schrik zat erin! Ik deed het een tijdje rustiger aan maar ik ben altijd iemand geweest die alles uit het leven wil halen. Dus wilde ik mij niet schikken naar de idee dat mijn wilde jaren voorbij waren. Ik verlangde terug naar actie! Hop naar de dokter. Mijn bloed bleek in orde. Voedingssupplementen dan maar? Kale reis.

Tot mijn partner op een dag vroeg of ik mee wilde naar een workshop over gezond koken, gegeven door Dirk Baelus, een triatleet die volledig overgeschakeld was op macrobiotisch eten. Dirk deed volledige triatlons op rijstballen en groene thee! Eerst vertelde hij over onze westerse eetgewoonten en legde daarbij uit hoe weinig vitaminen en mineralen we eigenlijk nog binnenkregen. Even later legde hij de basisprincipes uit van de macrobiotiek. Het komt erop neer dat je veel meer kookt met ingrediënten die echt kracht en energie geven zoals miso, zeewier, bonen, volle rijst, en bovendien eet je veel meer groenten (gestoomd, gewokt of gepekeld, en bio uiteraard). Het was alsof er een deus ex machina uit de lucht kwam vallen! Dat was volgens mij de 'missing link': mijn voeding stond helemaal niet op punt! Ik at wel gezond maar toch niet voldoende voedingswaren die echt meer kracht en energie gaven. Mijn vriend en ik hebben ons dan ook helemaal op de macrobiotiek gestort. Het is niet altijd makkelijk vol te volhouden omdat de producten niet overal te vinden zijn, maar het loont écht wel de moeite. Mocht de vrt binnenkort één macrobiotisch gerecht op het menu zetten, kus ik persoonlijk heel het keukenpersoneel vanvoor op de snoet! Ze zijn gewaarschuwd.

Saartje Vandendriessche

 

Reactie van Annemie Van de Sompel, diëtist in het UZA:
‘Hoewel macrobiotisch eten bepaalde gezondheidsvoordelen heeft, zijn ze niet wetenschappelijk aangetoond. Om tekorten aan calcium en vitaminen te vermijden is deskundige begeleiding nodig. Kiezen voor de actieve voedingsdriehoek is nog steeds doeltreffend, eenvoudig en zonder risico’s op tekorten.’

Aangemaakt op
Laatste update op