Stoppen met roken? Yes you can!

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? En vooral: hoe lukt het wel? We vragen het aan UZA-tabacologen Karine Colebrants, Dirk Quina en Steffi Van Uffelen.

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? En vooral: hoe lukt het wel? We vragen het aan UZA-tabacologen Karine Colebrants, Dirk Quina en Steffi Van Uffelen.

Veel rokers onderschatten hoe verslaafd ze zijn aan hun sigaretten. 'Dat verklaart waarom maar 5 % van de rokers die zonder professionele begeleiding willen stoppen, daar effectief in slaagt', zegt Dirk Quina. Er zijn drie belangrijke redenen waarom stoppen zo moeilijk is.

Begeleiding?

In het UZA kunnen mensen terecht voor individuele rookstopbegeleiding bij een van de tabacologen. 'Daarbij analyseren we onder meer het rookgedrag van de cliënten. Hoe vaak roken ze, wanneer gebeurt dat? Zo maken we hen bewust van hun eigen gewoontes', legt Steffi Van Uffelen uit. 'We veroordelen de cliënten nooit, maar zoeken samen uit wat het hen moeilijk maakt', vult Quina aan. De tabacologen bekijken vervolgens wat de beste aanpak is om te stoppen en begeleiden de cliënt doorheen het rookstopproces. De meeste mensen gebruiken daarbij tijdelijk nicotinevervangers, zoals nicotinepleisters of tabletjes. Van Uffelen: 'Wij helpen hen om die hulpmiddelen correct te gebruiken. Mensen zijn vaak geneigd om er te snel mee te stoppen, terwijl je ze toch al gauw drie maanden nodig hebt.'   

De volledige begeleiding omvat doorgaans acht sessies. Van al de mensen die ermee starten, slaagt 45 % erin daadwerkelijk te stoppen. 'Maar daar zitten ook de mensen bij die afhaken. Degenen die de volledige begeleiding afronden, bereiken bijna allemaal hun doel', zegt Quina.

Of stoppen met roken duur is? 'De rookstopbegeleiding wordt deels terugbetaald', zegt Karine Colebrants. 'Onze cliënten betalen een eigen bijdrage van 2 tot 15 euro per sessie, afhankelijk van welk verzekering ze hebben. En nicotinevervangers mogen dan duur zijn, dat bedrag verdien je dubbel en dik terug door te stoppen met roken. En vooral: je investeert in je gezondheid.'

Info: dienst pneumologie UZAT 03 821 47 13 of pneumologie@uza.be, www.tabakstop.be, www.vrgt.be

Tips!

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.