Editoriaal - De digitale revolutie

De gezondheidszorg staat aan het begin van revolutionaire tijden. De digitalisering – telegeneeskunde, artificiële intelligentie … – komt snel op ons af en vereist een ander model van zorgaanbod waarin technologie een centrale rol gaat spelen.

De gezondheidszorg staat aan het begin van revolutionaire tijden. De digitalisering – telegeneeskunde, artificiële intelligentie … – komt snel op ons af en vereist een ander model van zorgaanbod waarin technologie een centrale rol gaat spelen. Door onze samenwerking met andere ziekenhuizen kunnen we sneller inspelen op die veranderingen.
 
Artificiële intelligentie (AI) in de zorg is ook een verhaal van geld versus kwaliteit. Digitalisering en AI leveren door hun snelheid, omvang van geanalyseerde data en beslissingsmodellen meer kwaliteit op, maar voor het UZA zijn er extra kosten en minder inkomsten. Onze primaire doelstelling is echter niet om kosten te besparen, wel om de kwaliteit van ons werk te verbeteren.
 
Samenwerking in een netwerk, met andere ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en industriële partners, gekoppeld aan AI, biedt onze patiënten een unieke waardeketen aan.  Wij willen ook ons patiëntennetwerk uitbreiden en verstevigen door ons reëel en virtueel zorgaanbod samen met onze partners te vergroten en te verbeteren.
 
De industriële sector is ons voorgegaan: de grootste en meest succesvolle bedrijven ter wereld zijn netwerkbedrijven die diensten aanbieden – Google en Facebook bijvoorbeeld. Zij komen nu ook allemaal op de gezondheidsmarkt en sluiten overeenkomsten met de grote leveranciers van toestellen. Het is aan die toekomst dat wij moeten meewerken.
 
 
 
Johnny Van der Straeten
Gedelegeerd bestuurder

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.