Cliniclowns doen zieke kinderen lachen

In de tas van Peeke zitten een bange knuffel, kookpotjes, een konijn dat graag wortels eet, een zwembroekje en flesje zeepsop. Alles wat ze nodig heeft om een ziek kind een beetje gelukkig te maken. Want dat is wat Cliniclowns doen.

Arjen is 10 en heeft kanker. Twee weken geleden moest hij een ruggenmergpunctie ondergaan, maar omdat hij extreem angstig was, werd die uitgesteld. In de hoop dat het vandaag wel lukt, hebben zijn ouders er Cliniclown Peeke bijgehaald. Met haar rode neus en gebloemde omajurk en ruitjeshemd ziet ze er heel grappig uit. Als ze onverwacht een zeepbel in de kamer blaast, vangt ze Arjens aandacht. Zijn blik volgt de bel door de kamer. De tweede bel wordt een bal die hij mag vasthouden. Met de volgende mag hij zelfs gooien. Voorzichtig bouwt Peeke het spel op, tot de bellen de kamer vullen, en zowel Arjen als zijn ouders en de verpleegkundige ontspannen lachen.

Observeren en uitvergroten

Iedere maandagnamiddag van één tot vijf uur brengen de Cliniclowns een bezoek aan het UZA. In groepjes van twee brengen ze afleiding en plezier voor zo veel mogelijk kinderen tot 16 jaar die ziek of gehandicapt zijn. Veel langer dan tien minuutjes blijven ze niet, maar het effect is verbazingwekkend. Voor je ogen worden de kinderen wat meer kind en wat minder patiënt. Achter de ludieke outfits en de onhandige bewegingen schuilen dan ook ervaren observators met veel empathie.

Peeke (die buiten haar werk Kathleen heet): ‘De kinderen geven zelf aan wat er gebeurt. Liggen er knuffels in de kamer? Staan er misschien voetbalschoenen? Liggen er spelletjes? Soms pikken we in op een activiteit, en gaan we mee zitten tekenen of boetseren, soms moeten we ze een beetje opvangen. Is een kind net geopereerd, is het kwaad, heeft het heimwee naar huis, heeft het pijn, is het bang? Een goede clown voelt dat aan en gaat uitgebreid mee in die emotie. Met humor kun je gevoelens nog eens extra uitvergroten en dat doet deze kinderen deugd. Het maakt het werk zeer intensief, maar het is ook onze sterkte.’

Mooie aanvulling

De briefing die de clowns vooraf ontvangen, is ook een hulp. Een uurtje voor ze met optreden beginnen, vertelt een verpleegkundige welke kinderen ernstig ziek zijn, wie lang in het UZA blijft en wie slechts kort wordt behandeld. Ook of een kind uit bed mag, of het een besmettelijke ziekte heeft, of het Nederlands spreekt en of alles goed gaat in het gezin zijn puntjes die worden overlopen.

Op het eind van de werkdag, bij het afschminken en omkleden, worden de activiteiten geëvalueerd. De samenwerking tussen het UZA en de Cliniclowns loopt van een leien dakje. Iedereen ziet ze graag komen: hun werk is een mooie aanvulling op de zorg van het vaste team.

Info: Cliniclowns België vzw, T 03 458 79 00, F 03 326 04 36, info@cliniclowns.be

Cliniclowns steunen?

Om continuïteit te kunnen bieden, werkt de vzw Cliniclowns met vaste medewerkers en niet met vrijwilligers. Dat betekent wel dat ze voortdurend op zoek zijn naar sponsors. Info op www.cliniclowns.be

Aangemaakt op
Laatste update op