Borstvoeding: goed voorbereid aan de start

Tijdens de internationale week van de borstvoeding in oktober wordt ook in het UZA borstvoeding in de kijker gezet. Want wat de natuur maakt, kun je niet verbeteren. Drie tips voor een succesvolle borstvoeding van lactatiekundige Marijke Van Hoeck.

Tijdens de internationale week van de borstvoeding in oktober wordt ook in het UZA borstvoeding in de kijker gezet. Want wat de natuur maakt, kun je niet verbeteren. Drie tips voor een succesvolle borstvoeding van lactatiekundige Marijke Van Hoeck.

1. Weet hoe het werkt

Informeer u goed vooraf. Lees een goed boek over borstvoeding of volg een borstvoedingscursus – sommige ziekenfondsen betalen de kosten van een cursus terug. Marijke Van Hoeck: ‘Het is belangrijk dat je weet wat borstvoeding is en hoe je lichaam werkt. Op die manier krijg je vertrouwen in je lichaam. Borstvoeding is een logisch gevolg van de bevalling. Hoe meer je erover weet, hoe meer vertrouwen je erin zal hebben en hoe beter je ook kunt reageren als het eens minder goed loopt.’

2. Regel tijdig begeleiding

Neem ruim voor uw bevalling contact op met een vroedvrouw of lactatiekundige (een gezondheidswerker die zich gespecialiseerd heeft in borstvoeding). Doe dat op voorhand, want eens de baby er is, wordt de kans kleiner dat u nog tijdig iemand vindt. De vroedvrouw of lactatiekundige kan u vooraf helpen een goed geïnformeerde keuze te maken. Na de bevalling zorgt ze (of hij) voor de nodige ondersteuning bij de borstvoeding thuis. Zeker nu mama’s steeds korter in het ziekenhuis verblijven, wordt die begeleiding thuis belangrijker. Op de websites www.bvl-borstvoeding.be of www.vlov.be kunt u lactatiekundigen en vroedvrouwen in uw buurt opzoeken.

3. Kies een babyvriendelijk ziekenhuis

Kies voor een ziekenhuis dat het label Baby Friendly Hospital (BFHI) draagt, waarmee Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie ziekenhuizen erkennen die borstvoeding promoten en pas bevallen moeders optimaal begeleiden. Het UZA heeft dat label sinds 2006. Marijke Van Hoeck: ‘In een babyvriendelijk ziekenhuis krijgt borstvoeding alle kansen. Dat begint al bij de bevalling, die zo natuurlijk mogelijk wordt gehouden. Ook erna kan elke kunstmatige ingreep – een fopspeen bijvoorbeeld – invloed hebben op het drinken van de baby en dus op de borstvoeding. Die staat of valt immers met de appetijt van de baby. In een babyvriendelijk ziekenhuis is iedereen goed opgeleid rond borstvoeding. We moedigen bijvoorbeeld huidcontact zoveel mogelijk aan, en zorgen voor extra begeleiding bij premature kindjes. Er heerst een heel specifieke mentaliteit.’

Meer info: dienst verloskunde UZA, T 03 821 59 99
www.uza.be/verloskunde
www.bvl-borstvoeding.be
www.vlov.be

Voordelen van borstvoeding?

Voor de baby


Voor de mama


Lees meer in de brochure ‘Borstvoeding, de beste start’
www.uza.be/verloskunde/documenten

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.