magUZA JANUARI 2015


DOSSIER SPOEDGEVALLEN

 

Artikels

Medisch - Oncologisch en hematologisch dagcentrum vernieuwd: de patiënt op nummer 1

Bij de vernieuwing van het oncologisch en hematologisch dagcentrum van het UZA was de patiënt de centrale focus. Naast topzorg door een multidisciplinair team, krijgt die patiënt ook meer ondersteuning, en een paar leuke extra’s.

Lees verder

Medisch - Moeder- en kindcentrum: de nieuwste UZA-spruit

In april 2015 opent het Moeder- en kindcentrum van het UZA de deuren. We brengen er alle zorg voor moeders en kinderen samen. Dat voelt als een geboorte!

Lees verder

Medisch - Toponderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen

Sinds twee jaar gebeuren in het UZA fase 1-studies onder leiding van prof. dr. Christian Rolfo. Die studies, die maar een paar gespecialiseerde ziekenhuizen kunnen uitvoeren, bieden de patiënten toegang tot de nieuwste kankerbehandelingen.

Lees verder

Gezond - Zes (on)waarheden over migraine

Wie aan migraine lijdt, weet dat het een regelrechte gesel kan zijn. Aan misverstanden over migraine ook geen gebrek. We toetsen zes uitspraken op hun waarheidsgehalte.

Lees verder

Gezond - Koortsblaren de baas?

Wie er soms last van heeft, weet hoe vervelend en pijnlijk koortsblaren kunnen zijn. Hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen?

Lees verder

Zorg - Patiënteneducatie: alles goed begrepen?

Het succes van een behandeling staat of valt vaak met patiënteneducatie. Een kwestie van goede uitleg, een gezonde dosis mensenkennis en duidelijke communicatie tussen de zorgverleners onderling.

Lees verder

Zorg - UZA zkt sperma- en eiceldonoren

Zwanger worden gaat niet bij iedereen vanzelf. Gelukkig kan het fertiliteitscentrum vandaag veel koppels helpen dankzij donorzaadcellen en -eicellen. Alleen: de wachtlijst is erg lang, want er is een schrijnend tekort aan donoren. Dr. Koen Clasen geeft een stand van zaken.

Lees verder

Zorg - Medicatie: thuis en in het ziekenhuis

Bij een opname in het ziekenhuis of bij het naar huis gaan, is extra aandacht voor medicatie op zijn plaats. Bij dergelijke overgangen is de kans op medicatiefouten immers groter. Enkele tips!

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - Medische fout?

Witjas van dienst - Op raadpleging bij de statisticus

Columns - Overgewicht

Onvergetelijk - Verborgen talent