magUZA OKTOBER 2014


DOSSIER ORGAANTRANSPLANTATIE

 

Artikels

Medisch - Cardiologie: slaapapneu beschadigt hart en vaten

Als je slaapapneu laat behandelen, voel je je niet alleen veel uitgeruster, maar verminder je ook sterk de kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit baanbrekend onderzoek van de dienst cardiologie.

Lees verder

Medisch - Ziekte van Parkinson: blijf in beweging

Hoewel de ziekte van Parkinson gepaard gaat met motorische problemen, is een diagnose geen reden om te stoppen met sporten. Integendeel, onderzoek toont aan dat sport een extra wapen is in het controleren van de ziekte.

Lees verder

Medisch - Nieuw toestel meet pijn: wereldprimeur!

Hebt u pijn? En hoeveel pijn? Tot voor kort was dat moeilijk objectief vast te stellen. Het UZA neemt als eerste in de wereld een toestel in gebruik dat acute pijn objectief kan meten, om zo patiënten beter te kunnen helpen.

Lees verder

Gezond - Koolhydraten: broodnodig?

Almaar vaker lees en hoor je dat we te veel koolhydraten eten. Moeten we aardappelen en brood dan maar van ons bord bannen? Of gaat het om een zoveelste hype die wel overwaait?

Lees verder

Gezond - Eerste hulp bij kleine wondjes

Door kleine of banale wonden met de grootste zorg te omringen, kunt u veel leed voorkomen. Wondzorgverpleegkundige Sonja Vlayen geeft ons een spoedcursus wondzorg in zeven stappen.

Lees verder

Zorg - UZA meet patiëntentevredenheid: 'Naar een excellente service'

Het UZA streeft naar de hoogst bereikbare kwaliteit op het vlak van zorg. Het ziekenhuis verbetert dan ook constant zijn dienstverlening. Dat kan onder meer door te peilen naar de tevredenheid van de patiënten.

Lees verder

Zorg - Ziekenhuishygiëne: geen bacteriën op bezoek

Nogal wat mensen zijn bang om in een ziekenhuis een infectie op te lopen. Het UZA doet al het mogelijke om dat risico in te dijken: van makkelijk afwasbare toetsenborden tot afdelingen met een specifieke luchtfilteringsinstallatie.

Lees verder

Zorg - Zwanger en kwetsbaar: echo's voor kansarme moeders in spe

Zwangere vrouwen die negen maanden lang geen enkele medische begeleiding krijgen, omdat ze het niet kunnen betalen. Het gebeurt anno 2014 in Antwerpen. Enkele Antwerpse welzijnsorganisaties en UZA-artsen willen de ergste noden lenigen.

Lees verder

Rubrieken

Geholpen - Kampioen!

Columns - Dement