magUZA APRIL 2014


DOSSIER KLEIN BEKKEN KLINIEK

 

Artikels

Medisch - Traumatisch hersenletsel: stille epidemie in kaart gebracht

Elk jaar loopt 1 landgenoot op 200 een traumatisch hersenletsel op, na een klap op het hoofd, een val, een verkeersongeval … In heel Europa gaat het jaarlijks om 2,5 miljoen mensen. Een grootschalig Europees onderzoek, gecoördineerd vanuit het UZA, wil die patiënten betere vooruitzichten geven.

Lees verder

Medisch - RAP-consultatie: snelle hulp bij hartklachten

Als de huisarts u aanraadt om langs te gaan bij een cardioloog, doet u dat het best snel. Bij de RAP-raadpleging kan dat binnen de week, op aanvraag van uw huisarts.

Lees verder

Medisch - Borstkankerscreening: doen of niet?

Voor- en tegenstanders van borstkankerscreening kruisen geregeld de degens in de media. Intussen zien radiologen en gynaecologen in het UZA het aantal gevorderde borstkankers opnieuw toenemen.

Lees verder

Gezond - Contactlenzen: het oog wil ook wat

Ook al zijn contactlenzen de laatste jaren erg comfortabel geworden, toch blijft een goede lenshygiëne belangrijk. Lenzen zijn immers lichaamsvreemde voorwerpen die je de hele dag op je ogen draagt. Met deze gouden regels beperkt u het risico op problemen en infecties.

Lees verder

Gezond - Cannabis: wat is er mis met een jointje?

Of ze nu voor of tegen de legalisering van cannabisverkoop zijn, over één zaak zijn specialisten het eens: een joint is niet onschuldig. Enkele feiten op een rijtje.

Lees verder

Zorg - Revalidatie bij prostaatkanker: zeg niet patiënt, maar sporter

Patiënten met ongeneeslijke prostaatkanker hebben dankzij hormoontherapie vaak nog jaren te leven, maar ze verliezen wel hun fitheid. Een aangepast revalidatieprogramma kan het verschil maken.

Lees verder

Zorg - Slecht nieuws ... hoe breng je dat?

Sommige diagnoses komen keihard aan bij de patiënt en zijn omgeving. Toch kan een arts niet om de waarheid heen. Hoe vertel je een patiënt dat hij niet meer te genezen is? Drie artsen over het soort gesprekken dat nooit went.

Lees verder

Zorg - Voorschrijven op stofnaam: andere naam, zelfde medicijn

Misschien is het u al overkomen. Uw arts schrijft u uw vertrouwde medicatie voor, maar onder een andere naam dan u gewend bent. Krijgt u dan wel hetzelfde medicijn? Jazeker, en waarschijnlijk zelfs goedkoper, stelt hoofdapotheker Jo Swartenbroekx.

Lees verder

Rubrieken

Witjas van dienst - Altijd alert op intensieve zorg