magUZA JULI 2013


DOSSIER MELANOOM

 

Artikels

Medisch - Syndroom van Down: UZA-downteam trekt aan de kar

Het UZA-downteam staat in voor de medische begeleiding van mensen met het syndroom van Down, maar kijkt veel verder dan het ziekenhuis. ‘We moeten die mensen veel beter opnemen in de maatschappij’, zegt dr. Marek Wojciechowski, kinderarts en coördinator van het downteam.

Lees verder

Medisch - Psychiatrie neemt nieuwe start

Op 21 juni werd de Universitaire Dienst Psychiatrie, met campussen in het UZA en in het Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Sint-Norbertus in Duffel, officieel geopend. Daarmee krijgt de psychiatrische zorg binnen het UZA meer armslag en kunnen patiënten indien nodig weer worden opgenomen.

Lees verder

Medisch - Een nieuwe borst uit eigen weefsel

Vrouwen die wegens borstkanker een borstamputatie ondergingen, kiezen steeds vaker voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Die operatie is zwaarder dan een reconstructie met siliconeprothesen, maar geeft natuurlijkere en betere resultaten, zeker op lange termijn.

Lees verder

Gezond - Parkinsonpatiënten geholpen met mindfulness

‘Vroeger bleef het maar malen in mijn hoofd, maar dankzij mindfulness ben ik rustiger geworden. Dat komt ook mijn klachten als parkinsonpatiënt ten goede’, zegt Willy (59). Hij nam deel aan een studie van neurologe dr. Barbara Pickut, naar het effect van mindfulness op parkinsonpatiënten.

Lees verder

Gezond - Kanker te slim af in 7 stappen

Als iemand kanker krijgt, is dat altijd onverwacht én onrechtvaardig. Een sluitend recept om kanker te voorkomen, is er helaas niet. Toch kunt u een en ander doen om uw risico aanzienlijk te verkleinen. Met deze zeven tips bent u alvast goed op weg.

Lees verder

Zorg - Hope: benefietacties van Rupert, DJ en kankerpatiënt

Wie hem ontmoet, zou nooit vermoeden dat Rupert Suply tegen kanker vecht. Met een schijnbaar onuitputtelijke energie zet hij met zijn organisatie Hope benefietacties op zoals muziekfeesten en sportdagen. De opbrengst gaat naar het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) van het UZA.

Lees verder

Zorg - Privacy in het ziekenhuis

Stel, u bent betrokken bij een ongeval of een gebeurtenis die grote persaandacht krijgt. Hoe gaat het UZA dan om met uw privacy? En hoe beschermen we de privacy van onze patiënten in het algemeen?

Lees verder

Zorg - Maaltijden in het UZA: wat mag het zijn voor u?

Goede zorg mag dan primeren, ook in het ziekenhuis krijgt u niet graag iets op uw bord dat u niet lust. Met het nieuwe systeem om maaltijden te bestellen wordt die kans klein: voortaan kan elke opgenomen patiënt uit een aantal mogelijkheden kiezen. 

Lees verder

Zorg - Agressie in het ziekenhuis: respect!

Een pijnlijke vaststelling, maar we kunnen er niet omheen: de agressie van patiënten en bezoekers tegenover ziekenhuismedewerkers neemt toe. Een campagne in het UZA en in andere ziekenhuizen in de regio roept iedereen op tot meer respect.

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - U zegt: Legionella

Witjas van dienst - 'Mijn telefoon staat niet stil'

Columns - Prijs en waarde

Columns - Betutteling