magUZA APRIL 2013


DOSSIER ALLERGIE

 

Artikels

Medisch - Tumorbank: boost voor kankeronderzoek

Begin dit jaar stelde het UZA de werking van Tumorbank@UZA voor. Het project kadert in een ruimer Belgisch initiatief: elf universitaire centra bewaren systematisch stalen van kankerpatiënten en wisselen die uit voor research. Het kankeronderzoek krijgt daarmee een ongeziene boost.

Lees verder

Medisch - Chirurgie anno 2013: kleine sneetjes, groot resultaat

Grote operatiewondes maken steeds vaker plaats voor minuscule sneetjes: minimaal invasieve chirurgie blijft terrein winnen. Een mooie zaak voor de patiënt. ‘Al dreigt het hoge kostenplaatje die evolutie aan banden te leggen’, klinkt het bij de chirurgen.

Lees verder

Medisch - Neuromodulatie: ook bij blaas- en stoelgangproblemen

Sacrale neuromodulatie bij urinaire incontinentie en blaasledigingsstoornissen wordt in het UZA al bijna vijftien jaar toegepast. 'Toch is de behandeling nog te weinig bekend,' zegt prof. dr. Stefan De Wachter, die er intussen al zo'n 600 patiënten mee hielp. Vanaf deze zomer wordt het UZA een trainingscentrum voor artsen uit heel de wereld.

Lees verder

Gezond - Omgaan met dementie: 10 tips voor mantelzorgers

Grootmoeder die ’s nachts op pantoffels de straat op gaat of uw bloedeigen vader die vraagt wie u eigenlijk bent. Voor familie van dementerende personen is dat helaas realiteit. Hoe gaat u daar het best mee om? Tien tips aan de hand van herkenbare situaties.

Lees verder

Gezond - Feiten en fabels over acne

Puistjes, pukkels, mee-eters … Een van de meest verspreide aandoeningen is acne: vroeg of laat krijgt bijna iedereen wel eens met 'jeugdpuistjes' te maken. Toch bestaan er nog heel wat misverstanden over. Prof. Dr. Julien Lambert scheidt de feiten van de fabels.

Lees verder

Zorg - Slaapbegeleiding: als slapen een nachtmerrie wordt

Voor 15 à 20 % van de volwassenen is een goede slaap een verre wensdroom. Het UZA-slaapcentrum biedt voor hen groepssessies slaapbegeleiding aan. ‘Meer dan 80 % van de deelnemers heeft na de cursus een betere nachtrust. Via inzicht in hun eigen slaappatroon krijgen ze bagage mee om verder aan de slag te gaan’, zegt psychologe Jana Maes.

Lees verder

Zorg - Levertransplantpatiënte bevalt van gezonde dochter

Kinderen krijgen na een levertransplantatie: het is perfect mogelijk. Stefanie Höffgen kreeg vier jaar geleden een nieuwe lever en is onlangs bevallen van een gezonde dochter. Stefanie werd tijdens haar zwangerschap extra opgevolgd door de gynaecoloog, maar alles liep van een leien dakje.

Lees verder

Zorg - De waarheid en niets dan de waarheid?

Moet uw arts u altijd de waarheid vertellen, of mag hij of zij zaken verbloemen of achterhouden? Een vraag die niet zomaar met ja of nee te beantwoorden is, vindt prof. dr. Patrick Cras, diensthoofd neurologie. ‘Je moet afwegen aan welke informatie je patiënt op dat moment nood heeft.’

Lees verder

Rubrieken

Columns - Innovatieve groei