magUZA JANUARI 2013


DOSSIER ZELDZAME ZIEKTEN

 

Artikels

Medisch - Multiple sclerose: Antwerpse ziekenhuizen bundelen hun expertise

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte met vele gezichten. Om de zorg meer te stroomlijnen richtten het UZA, het AZ Klina en revalidatieziekenhuis De Mick het MS-netwerk Antwerpen op. Intussen zoeken wetenschappers volop naar nieuwe behandelingen en manieren om te voorspellen welk medicijn het best zal aanslaan bij welke patiënt.

Lees verder

Medisch - Nieuwe technologie ontcijfert genen razendsnel

Krijgen ouders van een pasgeboren baby over pakweg tien jaar het genetische profiel van hun kindje mee naar huis? Dankzij een nieuwe, revolutionaire methode om genen te onderzoeken, lijkt dat geen science fiction meer.

Lees verder

Medisch - Ballon versus Eustachius: 1-0

In het UZA kan de dienst neus-, keel- en oorziekten (NKO) sinds kort volwassenen met een slecht werkende buis van Eustachius beter helpen. De NKO-artsen hanteren daarvoor als eersten in België een innovatieve techniek waarbij de buis van Eustachius als het ware wordt ‘opengeblazen’. 

Lees verder

Gezond - Radiologische straling: mag het wat minder zijn?

Het is een gekende paradox: radiologische onderzoeken kunnen levens redden, maar bij een te hoge dosis röntgenstralen kunnen ze de gezondheid ook schaden. De dienst radiologie haalde nieuwe technologie in huis om de stralingsdosis nauwkeuriger te monitoren en tot een absoluut minimum te beperken.

Lees verder

Gezond - Screening jonge sporters: met een gerust hart het veld op

De kans dat een jonge sporter in volle actie aan een hartstilstand sterft, is miniem. Elk overlijden is er echter één te veel. ‘Iedereen die ouder is dan 12 jaar en sport in competitieverband, laat zich het best screenen,’ zegt UZA-cardiologe dr. Catherine De Maeyer. 

Lees verder

Zorg - Leven na kanker: 'Afscheid nemen van wie je was'

‘Mensen zeggen me dat ik er prima uitzie, maar toch ben ik niet meer dezelfde als vroeger.’ Aan het woord is ex-kankerpatiënt Henri (56). Bij de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) weten ze hoe moeizaam de weg terug kan zijn. ‘Vaak ervaart men een breuklijn: het leven voor en na de kanker.’ 

Lees verder

Zorg - Mortuarium: het laatste verzoek

Een laatste groet brengen aan een overledene is een moeilijk, maar vaak ook mooi moment. ‘Mensen vinden dat wij een rare job hebben, maar ik ben blij dat ik dit voor de nabestaanden kan doen’, zegt mortuariumbediende Ronny Settouti.

Lees verder

Zorg - Internationaal kwaliteitslabel: de puntjes op de i

In 2014 wil het UZA slagen voor een bijzonder examen: de JCI-accreditatie, een internationaal kwaliteitslabel voor ziekenhuizen. ‘Natuurlijk kunnen patiënten nu ook al gerust zijn dat het UZA goed en veilig werkt,’ zegt kwaliteitscoördinator Kristien Van Brussel, ‘maar met JCI zetten we de puntjes op de i.’ 

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - U zegt: RSV

Columns - Ons lieve lijf ...