magUZA JANUARI 2009


DOSSIER VRUCHTBAARHEID

 

Artikels

Medisch - Traumatisch hersenletsel: hersenen onder druk

Hoewel onze hersenen veilig opgeborgen zitten onder onze schedel, kan een klap of een ongeval toch leiden tot traumatisch hersenletsel. Een lichte hersenschudding kan vanzelf genezen, maar zwaar hersentrauma veroorzaakt heel wat leed. Ook de maatschappelijke gevolgen zijn groot: hersenletsel is de voornaamste doodsoorzaak bij jonge volwassenen en de invaliditeit van wie toch overleeft, brengt hoge kosten mee.

Lees verder

Medisch - Stamcellen maken hoornvlies weer doorzichtig

Een team oogartsen onder leiding van prof. dr. Marie-José Tassignon heeft begin september een baanbrekende operatie uitgevoerd. Uit stamcellen lieten ze een vlies groeien dat op het hoornvlies wordt getransplanteerd en daar de aangroei van ongewenst weefsel tegenhoudt. Goed nieuws voor een groep patiënten die tot nu weinig opties had.

Lees verder

Medisch - Genetische geheimen ontrafeld

Sinds kort biedt het UZA een nieuwe, doeltreffende techniek aan om de oorzaak van opeenvolgende miskramen te achterhalen. Ook zijn er vandaag meer mogelijkheden om het genetische waarom te onderzoeken bij kinderen met een mentale achterstand of meervoudige aangeboren afwijkingen.

Lees verder

Medisch - Nieuwe operatie helpt pectus-patiëntjes

Sinds enkele jaren wordt er in het UZA een nieuwe operatie - de Nuss-techniek - uitgevoerd bij kinderen met pectus excavatum (trechterborst). De ingreep gebeurt het best tussen 9 en 12 jaar: op tijd zijn is dus de boodschap.

Lees verder

Gezond - Voorkom een gipsvlucht

De wintersportvakantie, velen kijken er al naar uit. Maar laat skiën en snowboarden nu tot de meest risicovolle sporten behoren als het gaat om blessures. Onder het motto een gewaarschuwde wintersporter is er twee waard, geeft Lieven Dossche, staflid dienst orthopedie en S.P.O.R.T.S., enkele tips om een retourtje met de gipsvlucht te voorkomen.

Lees verder

Gezond - Drie prikjes tegen baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is de tweede meest voorkomende kanker bij jonge vrouwen. Vaccinatie vóór het eerste seksuele contact vermindert het risico op de ziekte met zo'n 75%. Het begin van het einde van baarmoederhalskanker?

Lees verder

Gezond - Stoppen kan. Echt!

Stoppen met roken heeft altijd zin. Makkelijk is het niet, maar u bewijst er uw gezondheid en uw omgeving een grote dienst mee. U hoeft het ook niet alleen te doen: in het UZA kunt u onder professionele begeleiding voorgoed vaarwel zeggen aan de sigaret.

Lees verder

Zorg - Vrijwillig in het ziekenhuis

De dienst patiëntenbegeleiding is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. 'We mikken op mensen met een groot hart, maar ook met levenservaring en sterke schouders. Hun belangrijkste taak? Tijd en aandacht hebben voor de patiënt', zegt Nora Lens, coördinator van de vrijwilligerswerking.

Lees verder

Zorg - Kooknamiddag nierpatiëntjes - Pizza voor iedereen!

Chef-kok Nicky Van Goethem van het Temsese restaurant Le Cirque kreeg eind oktober een bijzondere culinaire uitdaging op zijn bord: een feestmaal koken voor nierpatiëntjes die een strikt dieet volgen. De kinderen kwamen zelf graag een handje toesteken.

Lees verder

Zorg - Beter bewaakt met nieuwe monitoren

Op de afdelingen cardiochirurgie, cardiologie en longziekten worden de vitale functies van patiënten voortaan nog nauwkeuriger gecontroleerd. Een ingenieus monitorsysteem, draadloos verbonden met mobiele telefoons, waarschuwt de verpleegkundigen onmiddellijk bij ernstige problemen.

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - Meningitis

Witjas van dienst - De scherpe blik van de radioloog

Columns - Nummer één