magUZA FEBRUARI 2020


DOSSIER VROEGE OPSPORING ZELDZAME ZIEKTEN

 

Artikels

Medisch - Cardiochirugie pioniert met NeoChord hartklepoperatie

Cardiochirurg dr. Dina De Bock herstelde dit najaar als eerste in Vlaanderen een lekkende mitralisklep terwijl het hart van de patiënt bleef kloppen. Dat kan dankzij de NeoChord-technologie. Die baanbrekende techniek maakt de operatie veel minder ingrijpend voor de patiënt.

Lees verder

Medisch - Zwanger en kanker: 'Ik dacht in de eerste plaats aan mijn kindje'

Eén op de duizend zwangere vrouwen krijgt kanker. Onder hen ook Betty (40), die tijdens haar chemotherapie een gezonde dochter op de wereld zette. 'Ik vertrouwde erop dat het wel goed zou komen.'

Lees verder

Medisch - DFNA9: erfelijk gehoorverlies met evenwichtsproblemen

Ongeveer 1000 Vlamingen en Nederlanders lijden aan DFNA9, een erfelijke vorm van gehoorverlies met evenwichtsstoornissen die begint op latere leeftijd. Patiënten krijgen vaak niet snel genoeg de juiste diagnose, en daar willen artsen en patiënten iets aan doen. 

Lees verder

Medisch - Biobank Antwerpen: lichaamsmateriaal voor de wetenschap

Op 18 december 2019 knipten we feestelijk het lintje door van de Biobank Antwerpen, een samenwerking tussen het UZA en UAntwerpen. Die bewaart lichaamsmateriaal dat uitsluitend wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder

Gezond - Ondervoeding in het ziekenhuis

Een op de drie patiënten die in het UZA worden opgenomen, loopt risico op ondervoeding. Hoe gevaarlijk is dat en wat kun je ertegen doen? Michaël Sels, hoofddiëtist, geeft uitleg.

 
Lees verder

Gezond - Tips voor shiftwerkers

Werken in shifts of ploegen kan je lichaam behoorlijk ontregelen, met slaap- en gezondheidsproblemen tot gevolg. Ook daar heeft het multidisciplinair slaapcentrum van het UZA ervaring mee. Enkele aanbevelingen van een slaapexpert.

 
Lees verder

Zorg - Keizersnede: een nieuwe aanpak

Gedempt licht, zachte muziek, de baby meteen bij mama: een keizersnede hoeft geen kille ingreep te zijn. De materniteit van het UZA trekt resoluut de kaart van de 'gentle sectio', zeg maar 'vriendelijke keizersnede'.

Lees verder

Rubrieken