magUZA OKTOBER 2019


DOSSIER CHIRURGIE VAN AANGEZICHT, HOOFD EN HALS

 

Artikels

Medisch - Innovatieve diagnostiek rendeert

Voortdurend komen nieuwe kankerbehandelingen beschikbaar. Om de patiënten op te sporen bij wie ze zullen werken, hebben we innovatieve diagnostiek nodig, maar die wordt in België onvoldoende terugbetaald. Dat is frustrerend, zeggen prof. dr. Patrick Pauwels en prof. dr. Hans Prenen.

 
Lees verder

Medisch - Coma: vaak een kwestie van afwachten

Een hartstilstand, een hersenbloeding, een ongeval – allerlei oorzaken kunnen patiënten in een comateuze toestand brengen. Hoe worden ze in het UZA opgevolgd? ‘We doen er alles aan om patiënten uit hun coma te krijgen’, zegt neurologe dr. Ingrid Baar van de dienst intensieve zorg.

Lees verder

Medisch - Lokale zenuwpijn: Pelican-studie vergelijkt behandelingen

Naar schatting 6 tot 8 procent van de volwassenen heeft last van zenuwpijn. Die wordt meestal behandeld met orale medicatie. Het UZA trekt nu een vergelijkende studie om te onderzoeken of huidpleisters bij lokale zenuwpijn even goed werken. ‘We willen vooral nagaan of ze ook de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren’, zegt prof. dr. Guy Hans.

Lees verder

Medisch - Sperma-DNA-testing: minder vruchtbaar door DNA-breuken in sperma?

ls het erom gaat koppels met vruchtbaarheidsproblemen aan een kindje te helpen, haalt het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZA alles uit de kast. Zo lopen we ver voorop als het gaat om de techniek van sperma-DNA-testing.

Lees verder

Gezond - Jongeren en alcohol: hoeveel is te veel?

Spoedafdelingen zien steeds jongere tieners met alcoholintoxicatie binnenkomen. Een op drie 17- tot 18-jarigen doet minstens een keer per maand aan bingedrinken, erg veel drinken op korte tijd. Nochtans is alcohol juist voor jongeren extra schadelijk. Wat kunnen we doen?

Lees verder

Gezond - Leer een leven redden, volg een gratis opleiding

Weet jij wat je moet doen als iemand ernstig gewond of buiten bewustzijn is? 112 bellen is een goede reflex, maar door zelf al de eerste zorgen te geven, wordt de kans op een goede afloop nog groter.

 
Lees verder

Zorg - Mentale problemen na bevalling: geen roze wolk

Een op de tien moeders maakt na haar bevalling een depressie door. Het UZA zet mee zijn schouders onder een Europees project om mentale problemen rond de geboorte sneller te herkennen en beter aan te pakken.


Lees verder

Zorg - Ziekenhuispaspoort voor kinderen: een beetje minder bang

Liefst bij mama op schoot tijdens een prik? K3 in de oortjes om dat lastige onderzoek net iets minder lastig te maken? Chronisch zieke kinderen kunnen het voortaan zelf aangeven in hun ziekenhuispaspoort.

Lees verder

Rubrieken