magUZA OKTOBER 2017


DOSSIER OBESITAS BIJ KINDEREN

 

Artikels

Medisch - Robotchirurgie: preciezer opereren, sneller hersteld

Robotchirurgie is een knap staaltje toptechnologie. Het maakt nieuwe, meer verfijnde ingrepen mogelijk en bespaart de patiënten soms lastige complicaties.

Lees verder

Medisch - Sporten na kanker? Absoluut!

Ook na kanker kun je je sportieve grenzen flink verleggen, mits begeleiding op maat. Dat blijkt uit het TriaGO!-project van het UZA en AZ Monica in samenwerking met Think-Pink, waarbij twaalf ex-kankerpatiënten trainden voor een kwarttriatlon.

Lees verder

Medisch - Minder horen maakt sneller dement

Kan een cochleair implantaat ervoor zorgen dat het denkvermogen van ouderen minder snel achteruitgaat? Een internationale studie gaat op zoek naar het antwoord. ‘De link tussen gehoor en het denkvermogen is groter dan je zou verwachten.’

Lees verder

Gezond - Diëten op eigen risico

Geen gluten, lactose of koolhydraten: steeds meer mensen leggen zichzelf een dieet op. Dat is vaak weinig zinvol en soms riskant. 'Doe zoiets zeker niet bij een kind', zegt kinderarts prof. dr. Margo Hagendorens.

Lees verder

Gezond - Vitamine D houdt botten sterk

Ook in de herfst en de winter heb je elke dag een portie zonlicht nodig. Dat zorgt voor vitamine D, wat de botten stevig houdt en de spieren sterk. Prof. dr. Jan Van Offel legt uit hoe het ingenieuze systeem in elkaar zit.

Lees verder

Zorg - 'Mantelzorger ben je 24 uur op 24'

Ze zijn dag en nacht in de weer, en doen het allemaal uit liefde. Erna en Naima vertellen hoe het voelt om mantelzorger te zijn. ‘De mooie momenten doen je alle ellende vergeten.’

Lees verder

Zorg - Slikrevalidatie: als eten een opgave wordt

Voor patiënten met slikproblemen is eten geen genot, maar een dagelijks gevecht. ‘Mensen denken soms dat er niets aan te doen is’, zegt logopediste Leen Van den Steen, ‘maar door de juiste training kunnen we bijna iedereen opnieuw veilig leren slikken.’

Lees verder

Zorg - Beroertecoach ondersteunt patiënten via internet

Begeleiding na een beroerte kan sinds kort ook via de computer. Patiënten sturen zelf hun gegevens door en krijgen hun coach te zien op het computerscherm.

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - Beroepsgeheim?