magUZA JANUARI 2016


DOSSIER DARM EN LEVER

 

Artikels

Medisch - Longtransplantaties krijgen tweede adem

De dienst longziekten is sinds mei 2015 opnieuw begonnen met longtransplantaties. 'De belangrijkste doelgroepen zijn mensen met COPD, interstitieel longlijden – dat zijn longziekten met overmatige vorming van littekenweefsel – en mucoviscidose', zegt UZA-thoraxchirurg dr. Michèle De Waele.

Lees verder

Medisch - Lynn (18) heeft een zeldzame stofwisselingsziekte

Lynn (18) heeft een zeldzame, ernstige stofwisselingsziekte. 'Gelukkig kunnen we altijd terecht bij het team voor stofwisselingsziekten in het UZA. We zijn heel blij dat de ziekte nu stabiel is', zegt mama Els.

Lees verder

Medisch - NIPT spoort chromosoomafwijkingen op

De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) is goed op weg om dé referentietest te worden om het syndroom van Down op te sporen tijdens de zwangerschap. Via een bloedstaal van de moeder wordt het DNA van de foetus onderzocht.

Lees verder

Medisch - Thuisbeademing: langer en beter leven

Zo'n 200 UZA-patiënten krijgen thuisbeademing, een therapie in opmars. 'Het is een van de grootste doorbraken in de behandeling van ernstige ademhalingsziekten van de laatste twintig jaar', zegt prof. dr. Wilfried De Backer.

Lees verder

Gezond - Hart- en vaatziekten gevaarlijk voor vrouwen

'Op het vlak van hart- en vaatziekten zijn vrouwen wel degelijk het zwakke geslacht', zegt prof. dr. Bharati Shivalkar. 'Door hun anatomische verschillen zijn ze meer vatbaar voor cardiovasculaire aandoeningen. Tegelijk vallen de symptomen minder op.'

Lees verder

Gezond - Hoestende kinderen: 4 gezonde tips

Geen enkele ouder hoort zijn of haar kind graag hoesten. Maar wanneer stapt u naar de dokter? En wat met hoestsiroop? Vier dingen die u moet weten over acute hoest.

Lees verder

Zorg - Medicijnen: wie leest de bijsluiter?

Elk medicijn kan bijwerkingen hebben, maar moet u daarvan wakker liggen? En hoe voorkomt het UZA dat een patiënt een ongelukkige combinatie van medicijnen krijgt voorgeschreven? We vragen het aan apotheker John Leys.

Lees verder

Zorg - Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Lees verder

Zorg - Artsen en sociale media

Geen efficiëntere tools om een netwerk uit te bouwen dan Facebook, Twitter en LinkedIn. Het gevaar bestaat echter dat sociale media de grens tussen het professionele en privéleven doen vervagen. Hoe gaan de UZA-artsen hiermee om?

Lees verder

Rubrieken

Geholpen - Zeven weken weeën

Columns - Opgebrand