magUZA JULI 2015


DOSSIER TROPISCHE ZIEKTEN

 

Artikels

Medisch - Beroertezorg: snel ingrijpen beperkt de schade

Patiënten met een beroerte kunnen in het UZA terecht in de multidisciplinaire beroerte-eenheid. Het ziekenhuis biedt naast de standaardbehandeling ook mechanische trombectomie aan, een hooggespecialiseerde ingreep om bloedklonters te verwijderen.

Lees verder

Medisch - UZA koopt nieuwste Da Vinci-robot

Opereren met de robot biedt heel wat voordelen: doordat de precisie ongeëvenaard is, laat de ingreep minder littekens na, ervaren patiënten minder pijn achteraf en is de kans op complicaties kleiner. Onlangs kocht het UZA daarom de allernieuwste operatierobot aan, de Da Vinci Xi.

Lees verder

Medisch - Psychiatrie: zorg voor lichaam en geest

Als UZA-patiënten naast hun lichamelijke problemen ook een psychiatrische aandoening hebben of ontwikkelen, komen de liaison-psychiaters van het UZA in actie. Het team is gespecialiseerd in de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Lees verder

Gezond - Voedselvergiftiging: do's en don'ts

Nu de temperaturen oplopen, springen we maar beter extra voorzichtig om met voeding. Want niet alleen wij houden van de warme temperaturen, ook virussen en bacteriën gedijen het best in een omgeving van 20° C.

Lees verder

Gezond - Jonge sporters? Vijf gouden tips!

Uw kind wil naar een sportclub? Super! Niet elke achtjarige is echter een Tom Boonen of Kim Clijsters in de dop. Daarom: vijf gouden tips voor ouders van aanstormende sporttalenten.

Lees verder

Zorg - Website vergelijkt ziekenhuizen: kwaliteit zwart op wit

Op www.zorgkwaliteit.be kunt u vanaf deze zomer de kwaliteit van de Vlaamse ziekenhuizen vergelijken. Geen hitlijst, maar wel een betrouwbare informatiebron die kan meewegen bij het kiezen van een ziekenhuis.

Lees verder

Zorg - Operatie onder hypnose?

UZA-anesthesist dr. Sabine Maes past regelmatig hypnose toe tijdens ingrepen onder plaatselijke verdoving. Een natuurlijk kalmeermiddel als het ware. 'Patiënten ondergaan de operatie met een glimlach,’ zegt ze enthousiast.

Lees verder

Zorg - Jongvolwassenen met kanker: 'De beste vakantie ooit'

De jovo-werking van Kom op tegen Kanker geeft jonge mensen met kanker een adempauze en brengt hen in contact met leeftijdsgenoten die weten hoe het voelt. ‘Het geeft mij de kracht om door te gaan,’ zegt deelnemer Michaël.

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - Een medisch attest

Geholpen - Ware helden

Onvergetelijk - Medewerker wordt patiënt